Blog #14 Verbindend communiceren als kunst

Een surrealistisch beeld. De koning op het spreekgestoelte tegen een nagenoeg lege achtergrond bij het monument op de Dam. Dit beeld staat op ons collectieve netvlies geschreven. Tenminste, als je  naar de herdenkingsplechtigheid hebt gekeken.

Hij wordt wel de ‘kampioen verbinder’ genoemd. Een mooiere titel is er niet voor een koning.

Maar wat is verbindend communiceren nu eigenlijk? Is dit iets wat je kunt leren, of heeft het iets  met je afkomst te maken, of juist niet? Inderdaad het is voor een deel een vaardigheid en voor een deel persoonlijke kwaliteit.

Iemand die kan verbinden beschikt over een vermogen om zich in te leven in anderen en is in staat zich kwetsbaar op te stellen. Bovendien is hij of zij in staat om te delen met anderen en is oprecht en integer. Dit zijn kwaliteiten die je niet kunt leren, maar die heb je gewoon in huis.

Alleen, het is wel degelijk mogelijk om de vaardigheden te leren, teneinde verbindend te communiceren. Zeker in een werksituatie is dit van groot belang.

Om dit te leren is het belangrijk om dat je oprechte aandacht toont in de ander door goed naar hem of haar te luisteren. Door vragen te stellen om te kunnen begrijpen wat de ander bezighoudt en nodig heeft. Het betekent ook dat je open bent over je eigen bedoelingen en belangen. Niet als een soort kunstje dat je jezelf aanleert. Nee, bij verbindend communiceren zijn echtheid en oprechtheid kernwaarden.

In deze crisistijd hebben we vooral behoefte aan verbinding. In ons gezin, familie, vrienden en werk. We missen het lijfelijke contact en de gezelligheid om met elkaar te zijn. We missen zelfs onze collega’s.

Daarom is het nu een goed moment om eens onze verbindende vaardigheden onder de loep te nemen en te kijken hoe het gesteld is met die van jou. Want ook jij hebt het in je!

Daarom hieronder nog even de kernvaardigheden op een rij:

# leef je in in de ander

# zie de behoefte van de ander

# durf kwetsbaar te zijn

# wees open en echt

# wees oprecht

# luister actief

# wees respectvol

 

Nu vraag ik je: wat spreekt jou aan? En hoe ga je dit de komende 90 dagen toepassen? 

Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact met me op via karen@karen-wessels.nl of via Linkedin. VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂

Of boek een GRATIS doorbraaksessie. Samen kijken we gedurende een 30 minuten gesprek naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te worden of te blijven.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *