Blog #21 Schadelijke gevolgen van functioneren vanuit angst

Iedereen wordt met een dosis gezonde angst geboren. Angst die waarschuwt wanneer er gevaar heerst. Je wilt bijvoorbeeld de straat oversteken maar je ziet in een flits dat een auto hard komt aanrijden. Je lichaam reageert dan zo snel dat je niet eens nadenkt, maar direct reageert en terugdeinst.

Er is de angst die ons adviseert om ovenwanten aan te doen ter voorkoming van je handen weer te branden aan een hete ovenschaal. Plus er is de angst die voorbereidt op wat er komen gaat, zoals wanneer je in het verleden een slechte ervaring hebt gehad met een presentatie geven voor een groep. Die behoedt je om niet dezelfde fouten nogmaals te maken. Dit zijn positieve redenen waarom angst bestaat.

Echter, er bestaat ook een ongezonde angst die bedreigend is en kan leiden tot ernstige geestelijke en lichamelijke klachten. Die veroorzaakt wordt door werken in een onveilige cultuur.  In en organisatie waar mensen gedrag en denkwijzen gebruiken waarmee ze anderen intimideren of zelfs bedreigen en dit wordt niet gecorrigeerd, eerder beloond. Misschien herken je dit zelf ook en begrijp je dat dit uiteindelijk grote gevolgen heeft voor een ieder die in een angstcultuur moet werken.

Onderstaand vind je 7 schadelijke gevolgen die voortkomen uit te moeten werken in een organisatie waar angst de boventoon voert:

1.      Je durft je niet echt uit te spreken over het negatieve gevoel dat krijgt van je werk, maar zwijgt en hoopt dat je dag er snel op zit. De vervelende werkbeleving blijft zo in stand en jij sleept je iedere dag naar je werk.

2.      Je legt de lat hoog voor jezelf en wilt je werk zo goed mogelijk doen, maar je kan niet toe- geven dat je de werkdruk niet aankunt. Je gaat door zonder hulp te vragen en het risico hierdoor ziek te worden of zelfs burn-out raken ligt op de loer.

3.      Je geeft je grenzen niet duidelijk aan, waardoor er regelmatig over je grenzen wordt gegaan. Hierdoor werk je agressie in de hand. Bij jezelf, omdat je het op een gegeven moment niet meer pikt en in woede uitbarst, maar ook van anderen, omdat die meestal niet op een hele sympathieke manier je grenzen opzoeken.

4.      Je blijft altijd aan de veilige kant van het verhaal zitten, in je comfortzone, waardoor er niets nieuws ontstaat in je werk of daarbuiten. Je doet niets dat positief opvalt en stagneert in je ontwikkeling.

5.      Je volgt anderen in hun gedrag om uitsluiting en tegenwerking te voorkomen, waardoor je niet alleen jezelf geweld aandoet, maar ook de heersende cultuur in stand houdt.

6.      Je accepteert dat collega’s negatief over elkaar spreken, achter elkaars rug om. Je vindt het niet leuk, maar laat dit wel gebeuren. Hierdoor ontstaat er een cultuur van roddel en achterklap waarvan je vroeg of laat ook zelf de dupe zult worden.

7.      Je durft niet voor jezelf op te komen, omdat je bang bent om de heersende patronen in de organisatie te doorbreken en je te onderscheiden in de heersende cultuur van ‘Nooit je kop boven het maaiveld uitsteken.‘

Samengevat: dit zijn de schadelijke gevolgen voor een ieder die moet functioneren in een cultuur van angst en niet bereid is daaraan iets te veranderen in welke vorm dan ook.

# 1 Je hebt geen plezier in je werk

#2  Je riskeert een burn-out

#3 Je creëert agressie

#4 Je stagneert in je ontwikkeling

#5  Je doet jezelf geweld aan

#6 Je zwijgt en houdt de angstcultuur in stand

#7 Je houdt jezelf klein

 

Nu vraag ik je: Wat is voor jou herkenbaar en wat ga je de komende 90 dagen doen om dit te doorbreken? Of heb jij nog aanvullingen, die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en geef je reactie hieronder. 

Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact met me op via karen@karen-wessels.nl of via Linkedin. VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂

Of boek een GRATIS doorbraaksessie. Samen kijken we gedurende een 30 minuten gesprek naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te worden of te blijven.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *