Blog #15 Op weg naar emotionele vaardigheid

ls we op zoek zijn naar contact, dan zoeken we dat altijd buiten ons zelf, maar als we contact ervaren dan voelen we dat altijd in ons zelf. Is dat niet vreemd? Contact is dus een gevoel.

Maar gevoel leren we te onderdrukken. Al heel jong leren we dat we bepaalde emoties niet mogen hebben. We mogen niet huilen maar moeten flink zijn. We mogen niet boos zijn maar moeten ‘normaal doen’, enzovoorts.

Daardoor ligt er een lading op emoties en willen we ze niet hebben, ze niet voelen. Vaak willen we er ook liever niet over praten, we zijn immers flink en stoer. We lossen het zelf wel op, maar we kunnen dat ook helemaal niet: Praten over wat we voelen, want dit wordt ons niet echt geleerd.

Pas wanneer er impactvolle dingen gebeuren, zoals geboorte van een kind, het verlies van een geliefd iemand, werk, of gezondheid, komt het moment dat we beter bij dit stuk van onszelf kunnen komen. Dan worden we zó met onze neus op de feiten gedrukt dat we niet anders meer kunnen dan voelen. Maar hoe ga je daarmee om?

Er zijn uitzonderingen, maar de meeste mensen hebben het van huis niet mee gekregen hoe hiermee om te gaan. Hoe ze hieraan woorden kunnen geven. Dat geldt in ieder geval voor mij. Ik heb op vrij jonge leeftijd mijn moeder verloren en ik heb daar jaren niet écht over kunnen praten.

Wat fijn zou het zijn geweest als ik dit wel had geleerd? Van mijn ouders, mijn familieleden, vrienden of van iemand op school?

Dat zou heel wat emotionele struikelpartijen hebben kunnen voorkomen. Niet alleen dat. Het had me veel bewuster gemaakt van mijn rol in het contact met anderen. Kortom, het leven zou er anders hebben uitgezien.

Daarom is het belangrijk dat je je al vroeg bewust wordt van je onbewuste programma. Om je emotionele zelfbewustzijn te gaan ontwikkelen. Jezelf beter te kunnen begrijpen en weerbaar te worden.

Er zijn een aantal manieren om dit te doen. Om te beginnen is het belangrijk dat je je emoties accepteert zoals ze zijn, want het leidt tot problemen als we handelen vanuit onze emoties, terwijl we ze ontkennen.

Soms projecteren we ze op andere mensen en praten we over emoties alsof anderen ze veroorzaken en geven hen de schuld. Misschien herken je wel de situatie dat iemand die zijn eigen woede ontkent, zelf veel ‘boze’ mensen op zijn pad treft?

Of het kan zijn dat je overstuur raakt omdat iemand tegen je schreeuwt. Alsof dat schreeuwen voor je emotie zorgt, maar in feite is het de herinnering aan die ene keer dat iemand tegen je schreeuwde, die jouw emotie triggert.

Je emotionele reactie kun je zelf leren veranderen door er bewust voor te kiezen hoe je je wilt voelen wanneer er iets gebeurt. Laat je je meeslepen in de situatie, of laat je je niet van de wijs brengen? De keuze is aan jou om je emoties bewust te gaan sturen.

Dit vereist wel om bewust contact met jezelf te maken, want om over je gevoel te kunnen praten moet je beginnen te gaan voelen en te ervaren wat je denkt en voelt. Hoe zich dat aandient in je lichaam.  

Beschouw je lichaam als een dashboard dat melding maakt van ongemak en pijn als gevolg van onbewuste dynamieken. Vertrouw op de intelligentie hiervan.

Er zijn geen slechte emoties. Wat je ook voelt, het geeft je waardevolle informatie over jezelf en waar je nog iets van te leren hebt. Onthoud één ding: je bent niet je emoties!

Ik zet de 5 stappen nog even voor je op een rij:

 

1.   Accepteer je emoties

2.   Praat erover met iemand die je vertrouwt

3.   Word je bewust van je onbewuste programma

4.   Laat je niet leiden door je emoties maar stuur ze zelf

5.   Besef dat je niet je emoties bent

 

Nu vraag ik je: wat spreekt jou aan? En hoe ga je dit de komende 90 dagen toepassen? 

Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact met me op via karen@karen-wessels.nl of via Linkedin. VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂

Of boek een GRATIS doorbraaksessie. Samen kijken we gedurende een 30 minuten gesprek naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te worden of te blijven.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *