Blog #11 Laat zien wie je bent

Dagelijks zien we totaal ingepakte artsen en verpleegkundigen in beeld verschijnen die vertellen hoe hun dag is verlopen, of hoe ze hun dienst moeten ingaan. Je hoort mannen en vrouwen, maar je hebt geen idee hoe ze eruit zien vanwege de beschermbril en mondkap die ze dragen. Het ziet er intimiderend uit, dat geldt zeker ook voor hun patiënten.

Onlangs zei een arts dat hij zich hiervan zeer bewust is en het zelf ook erg lastig vindt om op deze manier met zijn patiënten te moeten communiceren. Met een vervormde stem en zijn outfit is er geen echt contact. Het is afstandelijk en de nuance is er helemaal uit.

Het belang van zichtbaarheid en wederkerigheid in de communicatie blijkt weer eens temeer. Zeker in de kwetsbare situatie waarin de patiënten zich bevinden.

Vandaag de dag bestaan we bij de gratie van social media. Echt persoonlijk contact wordt steeds schaarser. In een telefoongesprek kunnen we alleen afstemmen op de ander via woordgebruik, toon, spreektempo en volume. Een goed verstaander luistert tussen de regels door en voelt de energie van de ander. Maar dat is lang niet iedereen gegeven.

Nu we veel facetimen, skypen, zoomen en elkaar anderszins in beeld krijgen, zien we het belang weer voorbij komen. Soms zie je hilarische beelden van mensen die van allerlei andere dingen aan het doen zijn tijdens een zoomgesprek. Je ziet en hoort elkaar wel, maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen gefocust is op het gesprek en echt luistert.

Zolang de situatie in de zorg zo blijft, is het van groot belang dat artsen en verpleegkundigen zich kunnen verplaatsen in de kwetsbare patiënt, maar ook in hun collega’s en daar hun communicatie goed op afstemmen.

 

Daarom hieronder 5 manieren om verbindend te communiceren:

# Focus je op de ander

# Stel open vragen

# Luister actief

# Laat de ander uitpraten

# Vertel iets over jezelf

 

Nu vraag ik je: wat spreekt jou aan? En hoe ga je dit de komende 90 dagen toepassen? 

Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact met me op via karen@karen-wessels.nl of via Linkedin. VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂

Of boek een GRATIS doorbraaksessie. Samen kijken we gedurende een 30 minuten gesprek naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te worden of te blijven.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *