BLOG # 84 Grensoverschrijdende communicatie

 Ik voelde het in mijn hele lijf. Het verzet om nog langer antwoord te geven op de vragen van de kennis die bij mij aan tafel zat. Ik kan wel zeggen dat ze grensoverschrijdend was, want ze ging behoorlijk over mijn mentale pijngrens.

Non-verbaal gaf ik allerlei signalen af, maar anders dan gehoopt, bleef ze maar doorvragen over het onderwerp waar ik nog steeds moeite mee heb. Ook al is er lange tijd overheen gegaan, het is nog steeds moeilijk voor me om er vrijuit over te praten.  

Natuurlijk had ik direct moeten aangeven dat ik niet verder op dit onderwerp wilde doorgaan, maar  ik wilde me ook niet laten kennen. Alleen achteraf voelde ik de kater en was ik boos op mezelf dat ik het zover had laten komen. Had ik maar duidelijker moeten zijn.

Onprettig

Misschien herken je dat ook wel dat je met iemand in gesprek bent en dat er ineens geen sprake meer is van een prettig gesprek, maar dat het meer lijkt op een soort ondervraging, waarbij de nieuwsgierigheid van de ander het wint van het mededogen met jou.

Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe mensen, vanuit hun eigen perspectief en overtuiging menen grenzeloos op antwoorden te mogen jagen en daarbij geen rekening houden met andermans gevoelens. Er zelfs niet naar informeren, of het wel ok is, of het juiste moment voor je om erover te praten.

Onzorgvuldig

Zelfs al weet ik hoe vervelend het is, soms maak ik me ook schuldig aan onzorgvuldige communicatie in bepaalde situaties. Nog niet zolang geleden reageerde ik bepaald niet adequaat op een nog jonge jongen wiens moeder recentelijk was overleden. 

In plaats van allereerst mijn medeleven aan hem te betuigen, zei ik wat een mooie foto hij had gemaakt van hun samen en hoe belangrijk dat was voor later. Pas in tweede instantie realiseerde ik me wat ik had gedaan. Ik reageerde  vanuit mijn eigen jeugdervaring en daardoor ging ik volledig voorbij aan zijn verdriet.

Wat kon hij doen? In kwetsbare situaties, zoals deze, incasseer je meestal alleen maar en ben je niet in staat om goed voor jezelf opkomen. Hij kon niet anders dan het over zich heen laten komen. Natuurlijk, achteraf heb ik daar spijt van en dat heb ik hem later ook gezegd. Hij was zo lief om het mij te vergeven, maar het heeft mij nog lang bezig gehouden.

Bewust

Waarom ik je dit vertel, is omdat ik me mede door dit voorval weer realiseer hoe belangrijk het is om heel bewust om te gaan met een – voor een ander – gevoelig onderwerp. Om eerst je hart te laten spreken en dan je woorden erbij te zoeken voordat je ze uitspreekt.

Tegenwoordig lijkt alles bespreekbaar te zijn. Een goeie zaak, ik ben voor openheid, maar openheid heeft gradaties. Het mag geen reden zijn om ongevraagd met iemand een gevoelig onderwerp aan te snijden. Dit vraagt aandacht en respect en wat mij betreft zelfs wederzijdse instemming.

Denk na voordat je er iets uitflapt. Hoe wil je iets zeggen. Vanuit welke intentie. Iets dat getuigt van empathie, respect en gelijkwaardigheid. Bedenk eens hoe je zelf zou willen worden benaderd.

Zoals je ziet is het ook voor mij soms nog lastig. Wat doe en wat zeg je? Hoe verplaatst je je in de ander en welke woorden zou je willen gebruiken. Zijn het woorden van troost of steun? Wat voelt belangrijk voor jou, wanneer je in die ander z’n schoenen staat? Welke woorden zijn dan waardevol, of welk gevoel zou je graag willen krijgen?

Wanneer je met zo’n instelling in gesprek gaat iemand, dan kan er bijna geen sprake meer zijn van grensoverschrijdend gedrag. Wil je dat helemaal uitsluiten, vraag dan om consent.  

Meer weten over hoe je dat het beste kunt doen, geef dan een reply op dit bericht. Ik neem dan even contact met je op.

Tot snel.

Karen

 

 

*****************************Speciaal voor jou***********************

Onder meer over dit soort onderwerpen ben ik speciaal voor jou gestart met een reeks afleveringen omtrent bewust verbindend communiceren, waarin ik je in korte tijd wil inspireren om dit op allerlei manieren en in iedere situatie te kunnen doen.

Luister daarom naar mijn podcast ‘Klassejuf’ via

https://podcasts.apple.com/nl/podcast/klassejuf/id1582820227 , of

https://app.springcast.fm/podcast/klassejuf

Wil je mij verder helpen om meer Bewuste Vrouwen In het Primair Onderwijs te inspireren? Deel dan deze blog op jouw tijdlijn met jouw relaties op LinkedIn. Dat waardeer ik enorm. Alvast heel erg bedankt! En voeg me gerust toe aan jouw netwerk.

Hartelijke groet,

Karen

————————————————————————————————————-

Expert op het gebied van Verbindend Communiceren. Coach, sparringpartner en trainer van Bewuste Vrouwen in het Primair Onderwijs om vanuit het contact met zichzelf het contact met hun omgeving te maken, zodat ze met veel Lef, Liefde en Plezier voor de klas staan. Auteur van het Ebook ‘Zo word je de Ster in de klas’

‘Ik ben ervan overtuigd dat je niet voor niets dit vak hebt gekozen. Om die reden is het belangrijk om die motivatie en vreugde vast te houden, wat er ook gebeurt. Het is daarom mijn doel om je volledig bewust te maken van jouw onvermoede kwaliteiten, talenten en vermogens, zodat je deze te allen tijde kunt inzetten in je dagelijkse praktijk.’
=================================================================
Hieronder zie je een lijst met mijn andere blogartikelen. Lees ze gerust en laat me weten wat je ervan vindt. Ik ben altijd benieuwd naar jouw reactie!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *