BLOG #74 Durf en stap zo in je diepere wijsheid

Soms gebeurt er iets, of zegt iemand iets, waardoor je weer even wordt wakker geschud en denkt: Precies dát, daar gaat het om. Zo ook afgelopen week, waar ik met een groep mannen en vrouwen, werkzaam in het onderwijs, mocht nadenken over waar ik op dit moment in mijn werk tegenaan loop en wat dit met me doet. Een goede oefening om naar mijn gevoel te gaan en daar woorden aan te geven. Dit vereist om goed in contact te staan met mezelf. Een belangrijk onderwerp maar ook vaardigheid in mijn werk als coach.

Contact met jezelf

Wanneer ik het dan heb over in contact staan met jezelf en vraag in hoeverre mijn coachee denkt dat te zijn, dan krijg ik vaak te horen ‘Ik kan toch niets anders dan contact hebben met mezelf?’ Dit is natuurlijk een waarheid als een koe, maar ik leg dan uit dat wat ik bedoel te maken heeft met bewust voelen.

Regelmatig spreek ik vrouwelijke leerkrachten die het moeilijk vinden om voor zichzelf op te komen. Ze durven of kunnen geen ‘nee’ zeggen, zelfs wanneer er teveel van ze gevraagd wordt. Laatst zei iemand: ‘Ik voel me als een hamster in een tredmolen. Iedere keer weer gebeurt er wat ik eigenlijk niet wil.‘

Voor velen van ons is deze situatie heel herkenbaar. Een vraag die me bezig houdt, is waarom het dan toch zo vaak gebeurt. Voor iedereen ligt er een andere reden aan ten grondslag, maar afgelopen week, tijdens die groepsbijeenkomst, deelde iemand in alle openheid wat dat bij haar was. Namelijk het krijgen van goedkeuring en bevestiging van anderen. Iets wat ze in haar jeugd zó nodig had, maar niet had gekregen.

Openheid naar jezelf

Deze openheid raakte me. Net als alle anderen in de groep en het zette iedereen aan het denken. Ik ga ervan uit dat je keuzes maakt omdat je iets leuk en interessant vindt, omdat je iets heel goed kunt, of de overtuiging hebt iets positiefs te kunnen toevoegen aan het leven van een ander. Tot zover is alles eenvoudig en overzichtelijk, alleen op het moment dat zich moeilijkheden voordoen, om welke reden dan ook, verdwijnt die passie. Dan ineens voel je je bij het opstaan al futloos, alsof je met een zware steen hebt lopen zeulen.

Negeer je dit gevoel, dan gaat het alarm op je dashboard aan en steeds harder klinken. Niet voor niets, want je hoort het blijkbaar niet goed. Vaak uit zich in klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, of erger; je voelt je steeds beroerder worden en meld je ziek. In verbinding staan met jezelf, betekent niets meer of minder dan in verbinding staan met je lichaam.

Stil staan bij wat je voelt

Het is daarom goed om regelmatig stil te staan bij hoe je in je vel zit. Je bent namelijk meer dan je hoofd alleen. Je bent een heel lichaam; een ingenieus systeem met delicate mechanismen om je te waarschuwen als er iets met je aan de hand is. Want op het moment dat jij uit contact bent met jezelf, dan vang je die signalen niet op. Dit vertaalt zich direct door naar het contact met je omgeving. Je ziet en hoort dan niet meer wat er daadwerkelijk speelt of wat een ander nodig heeft.

 

Speciaal voor jou

Onder meer over dit onderwerp ben ik speciaal voor jou gestart met een reeks afleveringen omtrent bewust verbindend communiceren, waarin ik je in korte tijd wil inspireren om dit op allerlei manieren en in iedere situatie te kunnen doen.

Luister daarom naar mijn podcast ‘Klassejuf’ via

https://podcasts.apple.com/nl/podcast/klassejuf/id1582820227 , of

https://app.springcast.fm/podcast/klassejuf

 

Voor meer informatie verwijs ik je ook naar mijn blogs over diverse onderwerpen op dit gebied en mijn aanbod op:  www.karen-wessels.nl/aanbod/

Wil je mij verder helpen om meer Bewuste Vrouwen In het Primair Onderwijs te inspireren? Deel dan deze blog op jouw tijdlijn met jouw relaties op LinkedIn. Dat waardeer ik enorm. Alvast heel erg bedankt! En voeg me gerust toe aan jouw netwerk.

Hartelijke groet,

Karen

————————————————————————————————————-

Expert op het gebied van Verbindend Communiceren. Coach, sparringpartner en trainer van Bewuste Vrouwen in het Primair Onderwijs om vanuit het contact met zichzelf het contact met hun omgeving te maken, zodat ze met veel Lef, Liefde en Plezier voor de klas staan. Auteur van het Ebook ‘Zo word je de Ster in de klas’

‘Ik ben ervan overtuigd dat je niet voor niets dit vak hebt gekozen. Om die reden is het belangrijk om die motivatie en vreugde vast te houden, wat er ook gebeurt. Het is daarom mijn doel om je volledig bewust te maken van jouw onvermoede kwaliteiten, talenten en vermogens, zodat je deze te allen tijde kunt inzetten in je dagelijkse praktijk.’
=================================================================
Hieronder zie je een lijst met mijn andere blogartikelen. Lees ze gerust en laat me weten wat je ervan vindt. Ik ben altijd benieuwd naar jouw reactie!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *