BLOG #72 Hoe je een energielek voorkomt

Onze samenleving komt gelukkig weer op gang, ook al zal het nooit meer zijn zo als voor de pandemie. Ook de scholen zijn weer begonnen en de kinderen zitten weer in de klas. Als juf heb je er alles aan gedaan om weer een knallende start te maken van dit schooljaar. Het begin van het nieuwe schooljaar is voor kinderen en hun ouders, maar zeker ook voor jou als leerkracht altijd weer een hele happening.

Zeker na het crazy jaar wat achter ons ligt met thuiswerken en -onderwijs. Voor ouders komt het wellicht als een zegen, maar wat betekent de start voor de juf en de meesters die ook weer gaan beginnen? Voor jou, die er alles aan doen om hun leerlingen weer in een positieve modus te krijgen en te houden. Alleen, hoe blijf jij in die positieve modus?

Energieniveau

Je hebt dan wel vakantie gehad en hopelijk wordt het dit schooljaar allemaal wat rustiger, maar is jouw accu wel voldoende opgeladen? Zo’n start vraagt veel van alle betrokkenen, maar zeker van jou, maar ook de rest van het jaar. Hoe denk je dat je het hele jaar weer een hoog energie niveau kunt behouden in de klas? Goed om daar van tijd tot tijd even bij stil te staan en te bedenken waar je behoefte aan hebt.

Conditie

Je bent dan wel voorwaardenscheppend aan de slag gegaan voor je leerlingen, zodat ze het blijven volhouden, maar hou jij het zelf ook vol? Wat doe jij om, naast je fysieke gezondheid, je mentale gezondheid in conditie te houden en wat jij het beste kunt doen om echt te ontspannen en weer bij jezelf te komen? Misschien goed om voor jezelf eens te bepalen wat echt ontspannend voor je werkt.

Mentale fitness

Onze fysieke gezondheid is heel belangrijk, maar onze mentale gezondheid zo niet nog belangrijker.  Dat heeft ons het afgelopen jaar wel geleerd. Het belang van het vermogen om je aan te passen aan de omstandigheden, maar ook om te kunnen improviseren, te incasseren en te relativeren. Dat kost veel energie en dus een belangrijk aandachtspunt.

Opladen

Bedenk eens wat dat voor jou zou kunnen betekenen? Wat doe jij om jezelf iedere keer weer geestelijk op te laden? Ontspan je in de natuur, of juist met cultuur? Is yoga jouw ding, of ontspan je juist door op stap te gaan, of met een boek op de bank? Het maakt het niet uit, als je maar een goeie manier voor jezelf hebt gevonden. Je weet misschien inmiddels wel dat hoe minder energie je hebt, jouw leerlingen dit snel opmerken. Met alle gevolgen van dien.

Ontspannen

Een goede manier om je mentale energie hoog te houden is positief denken. ‘Begin je dag met een lach’,. Het is een cliché maar uit ervaring weet ik dat dit het verschil maakt. Als je zo je dag start, ben je ontspannen en daardoor een betere focus op de dingen die je doet. Fijn is om dagelijks dingen te doen waar je blij van wordt, zoals een bad nemen, een smoothy voor jezelf maken, of een wandeling maken.

Wellicht ben je al lang bezig met het zoeken naar een passende vorm voor jou, of heb je die al gevonden. Ruim 15 jaar werk ik met deze eenvoudige ontspanningsoefening, waarmee je behalve je mentale fitheid ook je fysieke situatie direct in kaart hebt. Kort en effectief. In de komende blog zal ik daar meer met je over delen.

Voor nu zet ik nogmaals alle aandachtspunten om mentaal op een hoog energie niveau te blijven voor je op een rijtje:

1.      Check dagelijks je energieniveau

2.      Schep voorwaarden voor jezelf om in conditie te blijven

3.      Geef vooral je mentale fitness aandacht

4.      Vind een goede manier om je weer op te laden

5.      Zoek eenvoudige manieren om snel te kun

KAREN

 

Voor wat hoort wat, nietwaar? Wanneer je jouw reactie achterlaat ontvang je mijn gratis inspiratiesheet met 30 tips om verbindend te communiceren!

Wil je mij verder helpen om meer Bewuste Vrouwen In het Primair Onderwijs te inspireren? Deel dan deze blog op jouw tijdlijn met jouw relaties op LinkedIn. Dat waardeer ik enorm. Alvast heel erg bedankt! En voeg me gerust toe aan jouw netwerk.

Hartelijke groet,

Karen

————————————————————————————————————-

Expert op het gebied van Verbindend Communiceren. Coach, sparringpartner en trainer van Bewuste Vrouwen in het Primair Onderwijs om vanuit het contact met zichzelf het contact met hun omgeving te maken, zodat ze met veel Lef, Liefde en Plezier voor de klas staan. Auteur van het Ebook ‘Zo word je de Ster in de klas’

‘Ik ben ervan overtuigd dat je niet voor niets dit vak hebt gekozen. Om die reden is het belangrijk om die motivatie en vreugde vast te houden, wat er ook gebeurt. Het is daarom mijn doel om je volledig bewust te maken van jouw onvermoede kwaliteiten, talenten en vermogens, zodat je deze te allen tijde kunt inzetten in je dagelijkse praktijk.’
=================================================================
Hieronder zie je een lijst met mijn andere blogartikelen. Lees ze gerust en laat me weten wat je ervan vindt. Ik ben altijd benieuwd naar jouw reactie!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *