BLOG #71 Zo voorkom je struisvogelgedrag

Olifantenpaadjes. Ze ontstaan doordat mensen van de gebaande paden afwijken en haakse bochten afsteken, of sluiproutes maken die hen makkelijker, sneller of veiliger van A naar B brengen. Doen we dat ook niet in ons dagelijkse leven?

Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar hoe langer ik online werk, des te meer wil ik dingen een beetje anders proberen te doen. Niet meer langs de gebaande paden te gaan. Soms kan het niet anders, maar steeds meer heb ik een werklandschap met meanderende paden voor ogen.

Onlangs had ik een gesprek met een expert op het gebied van tekstschrijven. Ik vroeg haar om wat blogs van me te lezen en daar feedback op te geven, omdat ik meer lezers wil kunnen aanspreken en blijven boeien. Immers, de gemiddelde concentratieboog van de lezer ligt rond de 8 seconden. 8 seconden om jou te boeien. Want als het je niet aanspreekt, dan ben je weg. En gelijk heb je. Je hebt het druk genoeg, toch?

Raak

Zij kwam met het volgende commentaar: ‘Je blogs zijn heel informatief. Je deelt veel kennis en je ziet dat je veel ervaring hebt, maar ik mis het verrassende effect om te blijven doorlezen.’ Boem! Die was raak. Even slikken wel. Maar ja, ik kan door blijven gaan op de manier zoals ik het altijd deed, maar stel dat er ook andere paadjes zijn? Olifantenpaadjes. Of misschien wel hele kronkelige paadjes die een omweg lijken, maar het uiteindelijk toch niet zijn? Langs kronkelpaadjes vind je soms de mooiste wilde bloemen…

Die bloemen, daar ben ik naar op zoek. Niet alleen van die expert, maar ook van anderen. Jou bijvoorbeeld. Niet alleen één soort bloemen, maar verschillende. Zodat ze samen een prachtig boeket vormen. Voor iemand als ik, die geneigd is alles zelf te doen, is dit best een hele stap, maar gek genoeg voelt het goed.

Dankbaar voor hulp

Nu, een paar dagen later, merk ik dat deze energie al dingen verandert in mijn werk. Door me meer open te stellen voor suggesties en hulp van anderen, lukt het me om anders te kijken naar dingen en zelfs te doen. Er komen zelfs ineens mensen op mijn pad die me ongevraagd willen helpen. Dit voelt goed en maakt me dankbaar.

Ik krijg hierdoor hernieuwde energie om me te focussen op de dingen die ik anders wil doen. Creatieve dingen, zoals schrijven op een manier die meer aansluit bij jou, maar ook met het maken van mijn eerste reeks podcasts. Niet alleen om je te informeren en kennis met je te delen, maar ook om dieper in te gaan op zaken die mij bezighouden en om jou te inspireren. Kronkelpaadjes waarop we samen heerlijk kunnen verdwalen…

Misschien heb ik je geïnspireerd om eens van de gebaande paden te gaan en een kronkelpaadje te volgen. Of juist een lekker strak nieuw olifantenpaadje te creëren. Waarop je kunt nadenken over hoe je bijvoorbeeld je nieuwe jaar met je klas wil starten, of hoe je je wilt verhouden tot je collega’s. Alleen of delen? Wellicht overweeg je een van hen te vragen om je te helpen, of om je feedback te geven op bepaalde zaken.

Hopelijk vind ik snel de juiste toon die jou aanspreekt. Om met je in gesprek te kunnen gaan. Om te horen wat jouw ervaringen zijn, zodat we elkaar beter leren kennen en van elkaar kunnen leren. Want in mijn eentje gaat dat natuurlijk niet lukken. Net zoals dat jij leerlingen en collega’s nodig hebt om je werk te kunnen doen en van te leren.

Ik sta open voor jouw feedback en suggesties. Wat wil jij graag lezen? Waar word je blij van? Waar slaap je slecht door? Waarbij kan ik je helpen? Laat me weten waar jouw behoefte ligt, dan kan ik daar op inzoomen en er verder op inspelen. In ieder geval is deze blog mijn eerste zijstap in de hoop dat er een mooi olifantenpaadje ontstaat waar onze kronkelpaadjes elkaar even overlappen.

Ik kijk uit naar jouw bloemen.

KAREN

 

Voor wat hoort wat, nietwaar? Wanneer je jouw reactie achterlaat ontvang je mijn gratis inspiratiesheet met 30 tips om verbindend te communiceren!

Wil je mij verder helpen om meer Bewuste Vrouwen In het Primair Onderwijs te inspireren? Deel dan deze blog op jouw tijdlijn met jouw relaties op LinkedIn. Dat waardeer ik enorm. Alvast heel erg bedankt! En voeg me gerust toe aan jouw netwerk.

Hartelijke groet,

Karen

————————————————————————————————————-

Expert op het gebied van Verbindend Communiceren. Coach, sparringpartner en trainer van Bewuste Vrouwen in het Primair Onderwijs om vanuit het contact met zichzelf het contact met hun omgeving te maken, zodat ze met veel Lef, Liefde en Plezier voor de klas staan. Auteur van het Ebook ‘Zo word je de Ster in de klas’

‘Ik ben ervan overtuigd dat je niet voor niets dit vak hebt gekozen. Om die reden is het belangrijk om die motivatie en vreugde vast te houden, wat er ook gebeurt. Het is daarom mijn doel om je volledig bewust te maken van jouw onvermoede kwaliteiten, talenten en vermogens, zodat je deze te allen tijde kunt inzetten in je dagelijkse praktijk.’
=================================================================
Hieronder zie je een lijst met mijn andere blogartikelen. Lees ze gerust en laat me weten wat je ervan vindt. Ik ben altijd benieuwd naar jouw reactie!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *