BLOG #69 5 manieren voor een superstart met je klas

Als er één ding is dat ons allemaal duidelijk is geworden het afgelopen jaar dan is dat wel hoe  belangrijk de rol is die onze leerkrachten vervullen voor onze kinderen. Ik hoef geen beeldende verhalen neer te zetten, want iedereen heeft wel zijn eigen ervaringen voor ogen, of die van anderen van horen zeggen.

Leerkrachten verdienen alleen daarom al ons respect. Doe het maar eens na. Grote groepen kinderen, in al hun diversiteit, lesgeven. Online, dat is al helemaal een grote uitdaging geweest. Vooral wanneer er kinderen zijn die wat meer aandacht nodig hadden. Hoe lastig moet het zijn om alle kinderen dezelfde aandacht te geven, ze allemaal een duidelijke uitleg te geven, zodanig dat ze het ook echt snappen. Diegenen die geen vragen stellen, toch even bij de les betrekken, zodat ze zich in ieder geval gezien weten.

Hopelijk kan het nieuwe schooljaar goed kan starten. Aan jou zal het niet liggen. Immers, een goed begin is het halve werk. Wat voor leerkrachten geldt, gaat natuurlijk in grote lijnen ook op voor de leerlingen. Daarom heb ik 5 manieren geformuleerd waarmee je een superstart kunt maken voor iedereen.

Misschien geniet je op dit moment nog na van een fijne vakantie en heb je leuke dingen gedaan. Met je gezin, partner, vriendinnen, of met een groep gelijkgestemden en heb je daardoor je batterij weer helemaal kunnen opladen. Leuke herinneringen zijn zó belangrijk om naar terug te gaan. Nu, maar ook straks als alles weer ‘gewoon’ draait, juist dan is het fijn om terug te kunnen gaan naar dat lekkere vakantiegevoel, of iets anders waar je heel blij van wordt.

Maar wat heb je naast dit alles nog meer nodig zul je je misschien afvragen? Wat zorgt ervoor dat je niet alleen de eerste schooldag een superstart maakt, maar voor het hele schooljaar? Je hebt er zelf misschien al goede ideeën voor, maar ter inspiratie zet ik de mijne voor je op een rijtje.

 

Wees positief

Allereerst is het van groot belang dat je jouw batterij goed hebt opgeladen op de eerste schooldag. Ben je daar niet helemaal zeker van doe dan datgene waar jij veel energie van krijgt, of dit nu wandelen, lezen, breien of dansen is, maar doe het wel. Zorg dat je je energiek voelt en positief kunt beginnen. Laat je vooral omringen door mensen of dingen waar je blij van wordt en die je energie geven.

 

Creëer gezamenlijkheid

Bedenk eens hoe jij zelf het liefst iets zou willen leren en vraag vervolgens aan de klas hoe zij graag les van je zouden willen hebben. Ga daarover in gesprek met elkaar, zodat je een breed draagvlak creëert om het samen te gaan doen. Bedenk met elkaar leuke en werkbare manieren en schrijf die op, of teken het uit en hang die in de klas. Je kunt dan altijd weer refereren aan wat jullie met elkaar hebben afgesproken. Natuurlijk alles binnen het redelijke en haalbare, maar hiermee krijg je wel de nodige gezamenlijkheid in je groep. 

 

Maak de klas gezellig

Dit is voor iedereen anders, maar ieder kind wil in een ruimte werken waar het prettig is om te zijn. Ook dit kun je in overleg met je leerlingen vorm geven. Houd bijvoorbeeld een enquête in de klas waarin je vraagt wat je leerlingen associëren met gezelligheid en geef daar samen invulling aan.

 

Stimuleer het wij-gevoel

Wat voor gezelligheid geldt, gaat natuurlijk ook op voor minder gezellige zaken, zoals ruzie maken, pestgedrag of moeilijk bespreekbare onderwerpen aankaarten. Duidelijkheid is hierin heel belangrijk, maar ook samen consensus hebben over hoe je dit met elkaar aanpakt en oplost. Op deze manier voelt iedereen zich meer betrokken en maken ze zich zelf verantwoordelijk voor het nakomen van de gemaakte afspraken.  

 

Blijf bij jezelf

Eigenlijk wel het belangrijkste van allemaal. We denken altijd dat we onszelf zijn, maar er zijn altijd situaties die ons uit balans brengen. In dergelijke gevallen is het belangrijk dat je stevig op je beide benen kunt blijven staan. Wat helpt is bijvoorbeeld een lastige situatie voor ogen nemen, waar je heel trots op bent hoe je die hebt opgelost. Ga terug naar dat krachtige moment, want toen heb je iets geleerd wat je nu weer kunt gebruiken.

 

Nog even de 5 manieren om een super start met je klas te maken voor je op een rijtje:

 

#1. Wees positief

#2. Creëer gezamenlijkheid

#3. Maak de klas gezellig

#4. Stimuleer het wij-gevoel

#5. Blijf bij jezelf

 

Nu vraag ik jou. Welke van deze manieren ga jij gebruiken om een superstart te realiseren? Of heb je nog aanvullingen? Wanneer je jouw reactie achterlaat ontvang je mijn gratis inspiratiesheet met 30 tips om verbindend te communiceren!

Wil je mij verder helpen om meer Bewuste Vrouwen In het Primair Onderwijs te inspireren? Deel dan deze blog op jouw tijdlijn met jouw relaties op LinkedIn. Dat waardeer ik enorm. Alvast heel erg bedankt! En voeg me gerust toe aan jouw netwerk.

Hartelijke groet,

Karen

————————————————————————————————————-

Expert op het gebied van Verbindend Communiceren. Coach, sparringpartner en trainer van Bewuste Vrouwen in het Primair Onderwijs om vanuit het contact met zichzelf het contact met hun omgeving te maken, zodat ze met veel Lef, Liefde en Plezier voor de klas staan. Auteur van het Ebook ‘Zo word je de Ster in de klas’

‘Ik ben ervan overtuigd dat je niet voor niets dit vak hebt gekozen. Om die reden is het belangrijk om die motivatie en vreugde vast te houden, wat er ook gebeurt. Het is daarom mijn doel om je volledig bewust te maken van jouw onvermoede kwaliteiten, talenten en vermogens, zodat je deze te allen tijde kunt inzetten in je dagelijkse praktijk.’
=================================================================
Hieronder zie je een lijst met mijn andere blogartikelen. Lees ze gerust en laat me weten wat je ervan vindt. Ik ben altijd benieuwd naar jouw reactie!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *