BLOG #66 5 basisvaardigheden voor bezieling in je communicatie

Ruim tien jaar help ik mensen, vooral uit het onderwijs, om verbindend te communiceren en al die jaren is één ding heel duidelijk naar voren gekomen. Om in staat te zijn om je te verbinden met een ander, is het onontbeerlijk om goed in verbinding te staan met jezelf.

Zo voor de hand liggend, zal je misschien zeggen, maar in de praktijk blijkt dit vaak niet het geval te zijn. Voor velen van ons is dat vaak nog een onbewust proces, terwijl bewustzijn juist hierover van groot belang is om in staat te zijn om echte verbinding te maken met anderen.

Op het moment dat dit een bewust proces wordt, dan is de stap eenvoudig om volledig vanuit je eigenheid te kunnen communiceren. Dit is een cruciale eerste stap die leidt naar andere gebieden en mogelijkheden in jezelf om vanuit een dieper weten te kunnen functioneren.

Dat vraagt wel om een open houding van je en de bereidheid om deze vaardigheid te leren beheersen, vanuit de overtuiging dat je nooit bent uitgeleerd. Ook niet als je denkt alle geheimen van je vak nu wel te kennen.

Misschien herken je de situatie wel dat pas jaren later erachter komt dat je een probleem met een ander op en andere manier had willen oplossen. Wat doe je daar dan mee? Geef je dat dan toe aan jezelf en neem je de ‘les’ mee in je bagage, of probeer je het incident zo snel mogelijk te vergeten?

Juist die bereidheid om te leren van je eigen levenslessen en deze te delen met je omgeving, heeft veel meer zeggingskracht voor de ander. Je leert je omgeving daarmee niet alleen om op een andere manier met een situatie om te gaan, maar je leert ze ook vanuit een ander perspectief naar een bepaalde situatie te kijken.

Hierdoor ontstaat direct gelijkwaardigheid in het contact en voelt de ander zich uitgenodigd om ook meer vanuit zijn eigen belevingswereld te mogen delen. Ga maar eens na wat het doet me jou als je een persoonlijk verhaal hoort. Dat raakt je veel meer en blijft veel langer hangen.

Bijkomend effect is dat je snapt dat het voor de ander ook zo werkt en deze zich ook eerder openstelt voor ervaringen van anderen en daarvan wilt leren. Dat openstellen doe je niet alleen met je hoofd, maar dat doe je ook met je hart. Je leert te luisteren met je hart en je intuïtie te gebruiken als kompas in het contact. Op deze manier ontstaat er vanzelf verbinding tussen jou en je omgeving.

Door niet alleen kennis maar ook deze vaardigheden te combineren, ontstaat er meer bezieling in de dingen die je doet. De verhalen die je vertelt en de lessen die je doorgeeft. Deze uitwisseling brengt zoveel meer inhoud waardoor er een geheel andere energie ontstaat die voedend is voor alle betrokkenen.

In feite zijn het deze vijf vaardigheden die maken dat verbindend communiceren op een hele natuurlijke en krachtige manier vorm krijgt. Daarom zet is alle vijf nog even voor je op een rij:

# 1. Houding aannemen dat je nooit bent uitgeleerd

# 2. Je eigen geleerde lessen doorgeven

# 3. Openstaan voor ervaringen van anderen

# 4. Leren luisteren met je hart

# 5. Je intuïtie als kompas inzetten

                                      ***********************************

 

Nu ben ik benieuwd! Welke van deze basisvaardigheden spreken jou het meeste aan? Laat het me hieronder weten, of wellicht heb je nog aanvullingen.>

Als dank voor je reactie krijg je een gratis ticket voor mijn programma ‘Klik met je klas’. Grijp je kans en bestel het hieronder en leer nog bewuster en beter om te gaan met lastige situaties in de klas en daarbuiten, zonder het plezier in je werk of je zelfvertrouwen te verliezen. 

 

                                      ***********  NIEUWS **********

                                            WORD LID VAN DE

                     Facebook groep STER IN DE KLAS en blijf op de hoogte!

                                                    **************

 

Wil je mij verder helpen om meer Bewuste Vrouwen In het Primair Onderwijs te inspireren? Deel dan deze blog op jouw tijdlijn met jouw relaties op LinkedIn. Dat waardeer ik enorm. Alvast heel erg bedankt! En voeg me gerust toe aan jouw netwerk.

Hartelijke groet,

Karen

————————————————————————————————————-

Expert op het gebied van Verbindend Communiceren. Coach, sparringpartner en trainer van Bewuste Vrouwen in het Primair Onderwijs om vanuit het contact met zichzelf het contact met hun omgeving te maken, zodat ze met veel Lef, Liefde en Plezier voor de klas staan. Auteur van het Ebook ‘Zo word je de Ster in de klas’

‘Ik ben ervan overtuigd dat je niet voor niets dit vak hebt gekozen. Om die reden is het belangrijk om die motivatie en vreugde vast te houden, wat er ook gebeurt. Het is daarom mijn doel om je volledig bewust te maken van jouw onvermoede kwaliteiten, talenten en vermogens, zodat je deze te allen tijde kunt inzetten in je dagelijkse praktijk.’
=================================================================
Hieronder zie je een lijst met mijn andere blogartikelen. Lees ze gerust en laat me weten wat je ervan vindt. Ik ben altijd benieuwd naar jouw reactie!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *