BLOG #65 7 sterke kanten van kwetsbaarheid

Gelukkig mogen we steeds meer kwetsbaar zijn. Van anderen, maar ook van onszelf. Tegenover kwetsbaarheid staat in mijn ogen ook iets krachtigs, namelijk lef hebben, moed tonen, komen opdagen ongeacht wat de uitkomst zal zijn. Natuurlijk is je kwetsbaar voelen niet prettig, maar het hoeft niet altijd negatief te zijn. Zoals alles heeft ook kwetsbaarheid een keerzijde. Een positieve kant, waar ik vanuit ervaring over kan meepraten.

Inzicht
Zelf heb ik de grootste lessen geleerd door dingen te doen die uitdagend voor me waren en me daardoor in een kwetsbare positie brachten. Trouwens, dit zo op te schrijven voelt zelfs al een beetje kwetsbaar. Natuurlijk zijn er vele vormen van kwetsbaarheid en situaties waarin je kwetsbaar bent. Er staan mij een paar situaties voor ogen waar ik veel over mezelf heb geleerd.

Creativiteit
Zoals toen ik tijdens een ondernemersbijeenkomst een training moest geven aan een groep ondernemers in een loods, zonder microfoon. Daardoor was het een hele toer was om verstaanbaar te zijn voor iedereen, maar door tussen de mensen in te gaan staan is het uiteindelijk gelukt om iedereen te bereiken.

Krachtig gevoel
Na afloop was ik een beetje schor, maar het gaf me een enorme kick te weten dat ik onder dergelijke omstandigheden overeind had weten te blijven en mijn presentatie goed over het voetlicht had weten te brengen. Verstaanbaar voor iedereen.

Betrokkenheid
Een ander voorbeeld is het pilotproject met een onhandelbare klas, waar geen docent meer les aan wilde geven, terug weten te brengen naar een werkbaar niveau. Door volledig transparant te zijn in de doelstelling, maar ook door volledige commitment te vragen van degenen die meededen. Dat waren mijn randvoorwaarden.

Veiligheid
Daar stond tegenover dat ik me oprecht en totaal gelijkwaardig opstelde aan deze groep, teneinde een zodanig contact te maken dat er echte verbinding tot stand kwam met alle leerlingen. Door hen volledig serieus te nemen en werkelijk naar ze te luisteren, ontstond er een sfeer van vertrouwen en veiligheid die nieuw voor ze was. Hierdoor lieten ze na verloop van tijd hun maskers zakken en durfden ze hun ware gezicht te laten zien.

Respect
Leerlingen die al jaren bij elkaar in de klas zaten, maakten voor het eerst echt kennis met elkaars achtergronden en interesses. Door ze in groepjes te verdelen en ze zo met elkaar in contact te brengen, leerden ze elkaar beter kennen. Sommigen spraken zelfs openlijk hun respect uit voor elkaar, nadat ze begrepen wat ieders dromen en drijfveren waren.

Wijze lessen
Je herkent het misschien wel. Iedereen is een beetje op z’n hoede als het erop aankomt het achterste van je tong te laten zien. Je kent wel de situatie waarin je tijdens een gesprek verleid wordt om openhartig te worden en je uit te spreken over zaken die je liever voor jezelf wilt houden. Soms lukt het om je gesprekspartner niet zijn zin te geven, maar soms ook niet. Dan heb je spijt en voel je je enorm kwetsbaar. Het is me meer dan eens overkomen, maar inmiddels heb ik daarvoor een extra voelspriet ontwikkeld en overkomt me dit niet meer.

Hopelijk heb ik je met mijn eigen kwetsbare ervaringen kunnen tonen dat het ook een sterke kant in zich draagt. We spreken niet voor niets over ‘De kracht van kwetsbaarheid’.

Voor jouw gemak zet ik de 7 sterke kanten van kwetsbaarheid nog even op een rij:

#1. Inzicht
#2. Creativiteit
#3. Krachtig gevoel
#4. Betrokkenheid
#5. Veiligheid
#6. Respect
# 7. Wijze lessen

                                      ***********************************

 

Nu ben ik benieuwd! Welke van deze 7 sterke kanten spreken jou het meeste aan? Laat het me hieronder weten, of wellicht heb je nog aanvullingen.>

Als dank voor je reactie krijg je mijn gratis inspiratiesheet. Bestel het hieronder en leer nog bewuster en beter om te gaan met lastige situaties in de klas en daarbuiten, zonder het plezier in je werk of je zelfvertrouwen te verliezen. 

 

                                      ***********  NIEUWS **********

                      Ik ben bezig met een nieuw online programma!  Word nu lid van mijn

                             Facebook groep STER IN DE KLAS en blijf op de hoogte!

                                                    **************

 

Wil je mij verder helpen om meer Bewuste Vrouwen In het Primair Onderwijs te inspireren? Deel dan deze blog op jouw tijdlijn met jouw relaties op LinkedIn. Dat waardeer ik enorm. Alvast heel erg bedankt! En voeg me gerust toe aan jouw netwerk.

Hartelijke groet,

Karen

————————————————————————————————————-

Expert op het gebied van Verbindend Communiceren. Coach, sparringpartner en trainer van Bewuste Vrouwen in het Primair Onderwijs om vanuit het contact met zichzelf het contact met hun omgeving te maken, zodat ze met veel Lef, Liefde en Plezier voor de klas staan. Auteur van het Ebook ‘Zo word je de Ster in de klas’

‘Ik ben ervan overtuigd dat je niet voor niets dit vak hebt gekozen. Om die reden is het belangrijk om die motivatie en vreugde vast te houden, wat er ook gebeurt. Het is daarom mijn doel om je volledig bewust te maken van jouw onvermoede kwaliteiten, talenten en vermogens, zodat je deze te allen tijde kunt inzetten in je dagelijkse praktijk.’
=================================================================
Hieronder zie je een lijst met mijn andere blogartikelen. Lees ze gerust en laat me weten wat je ervan vindt. Ik ben altijd benieuwd naar jouw reactie!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *