BLOG #62 5 nuttige soft skills in de klas
‘Leren leven vanuit eigen kracht’ zoals filosoof Joep Dohmen het begrip ‘Bildung’ (vorming) vertaalt. Op school leren wij kennis en vaardigheden, die ons helpen te ontwikkelen tot een zelfstandige functionerende mensen. Echter, er is volgens mij meer te doen om kinderen klaar te stomen voor de huidige toetsingcriteria die worden gesteld.
Vandaag de dag is het in toenemende mate belangrijk om onze kinderen te motiveren zich te ontwikkelen tot weerbare mensen. Om de uitdagingen, die onze tijd op dit moment voor hen in petto heeft, leren aan te gaan. Dit vraagt om de mogelijkheid maar ook de bereidheid van de leerkrachten om ze hierin te begeleiden.
Dit vraagt op zijn beurt van hen om bereid te zijn open te staan voor integratie van meer soft skills in het bestaande lesprogramma. Het vraagt om lef te tonen en meer buiten de lijntjes te durven gaan om de kinderen voor te leven hoe ze deze soft skills kunnen toepassen in hun leven.
Over welke vaardigheden hebben we het dan? Laten we beginnen met het leren begrijpen en verstaan van elkaar. Taal gebruiken we om iets duidelijk te maken. Door taal geven we aan hoe we ons voelen, wat we ervaren, hoe we denken en wat onze behoefte is. We kunnen taal gebruiken om in contact te staan met onszelf en met elkaar.
Al jong leren we communiceren op een onpersoonlijke manier, een manier die niets zegt over wat er bij ons van binnen speelt. Uitzonderingen daargelaten, maar over het algemeen krijgen we dat niet mee van onze ouders, omgeving en opleiders.
Kracht van woorden erkennen
Daardoor zijn we ons vaak niet bewust wat onze woorden teweeg brengen bij anderen. Woorden kunnen wapens zijn. In onze gepolariseerde maatschappij een is hierover bewustzijn te creëren een belangrijke vaardigheid voor ons allemaal, maar zeker voor onze jongeren.
Jezelf kritische vragen stellen
Leren de dialoog met jezelf aan te gaan door jezelf vragen te stellen hoe je iets het beste onder woorden kunt brengen over wat je mist. In je leven, in een les, in een verhaal of in een argumentatie. Kritisch leren denken door in gesprek te gaan met anderen.
Luisteren naar je lichaam
Woorden leren te geven aan je gevoel. Dat vraagt om goed in contact te staan met jezelf. In contact staan met je mentale stuk is een fysieke aangelegenheid. Je lichaam geeft namelijk feilloos aan dat er mentaal iets speelt waar je last van hebt. Wanneer je dat samenspel erkent en goed leert begrijpen, dan wordt het veel makkelijker om met je omgeving contact te maken.
Ken je eigen waarden
Hoe belangrijk is dat voor je? De waarde inzien van in contact komen en blijven met je omgeving, heeft ook te maken met je eigen waarden. Hoe sta je in het leven? Ben je bevooroordeeld, of vind je rechtvaardigheid belangrijk? Sta je open voor nieuwe dingen, of juist niet? Kennis van je eigen waarden is daarom belangrijk.
Kwetsbaarheid durven tonen
Vervolgens te gaan staan voor die waarden is krachtig en kwetsbaar tegelijk. Krachtig omdat deze een kompas vormen in je leven, waardoor je iedere keer weer de motivatie terug kunt vinden om te doen wat je belangrijk vindt in het leven. Tevens is het kwetsbaar, omdat je daarmee ‘kleur’ bekent naar de buitenwereld. Dat willen we niet. We zijn liever krachtig. Alleen, dat kan niet altijd en niemand is altijd stoer. Wil je je kunnen verbinden met anderen dan is je kwetsbaarheid erkennen en durven tonen een belangrijke vaardigheid.
Om te komen tot de vorming van weerbare kinderen is de integratie van hoofd en hart in het onderwijs een voorwaarde. Daarom hieronder nogmaals vijf nuttige soft skills op een rij:
# 1. Kracht van woorden erkennen
# 2. Jezelf kritische vragen stellen
# 3. Luisteren naar je lichaam
# 4. Je eigen waarden kennen
# 5. Kwetsbaarheid durven tonen
***********************************
Nu ben ik benieuwd! Wat zijn jouw ervaringen met Bildung? Laat het me hieronder weten, of wellicht heb je nog aanvullingen.>
Als dank voor je reactie krijg je mijn gratis inspiratiesheet. Bestel het hieronder en leer nog bewuster en beter om te gaan met lastige situaties in de klas en daarbuiten, zonder het plezier in je werk of je zelfvertrouwen te verliezen.
Wil je mij verder helpen om meer Bewuste Vrouwen In het Primair Onderwijs te inspireren? Deel dan deze blog op jouw tijdlijn met jouw relaties op LinkedIn. Dat waardeer ik enorm. Alvast heel erg bedankt! En voeg me gerust toe aan jouw netwerk.
Hartelijke groet,
Karen
————————————————————————————————————-
Expert op het gebied van Verbindend Communiceren. Coach, sparringpartner en trainer van Bewuste Vrouwen in het Primair Onderwijs om vanuit het contact met zichzelf het contact met hun omgeving te maken, zodat ze met veel Lef, Liefde en Plezier voor de klas staan. Auteur van het Ebook ‘Zo word je de Ster in de klas’
‘Ik ben ervan overtuigd dat je niet voor niets dit vak hebt gekozen. Om die reden is het belangrijk om die motivatie en vreugde vast te houden, wat er ook gebeurt. Het is daarom mijn doel om je volledig bewust te maken van jouw onvermoede kwaliteiten, talenten en vermogens, zodat je deze te allen tijde kunt inzetten in je dagelijkse praktijk.’
=================================================================
Hieronder zie je een lijst met mijn andere blogartikelen. Lees ze gerust en laat me weten wat je ervan vindt. Ik ben altijd benieuwd naar jouw reactie!
0 reacties