BLOG #59 5 manieren hoe je emoties kunt sturen

Gelukkig mogen emoties er steeds meer zijn. We vinden het inmiddels normaal als mensen hun hele emotionele hebben-en-houden tonen via de media. Alleen dit betekent niet dat het voor iedereen nu makkelijk is om over emoties te praten. Laat staan ze te tonen.

Helaas lukt dit pas wanneer er ingrijpende dingen gebeurd zijn in ons leven, pas dan lijkt het of we in staat zijn om echt te voelen. Dan breekt de denkbeeldige dam door en volgt een eindeloze stroom aan emoties, die we nauwelijks kunnen sturen. Pas dan leren we ons emotionele bewustzijn te ontwikkelen.

Dan kunnen we er niet meer omheen en zullen we onze emoties moeten leren accepteren. Want doe je dit niet en ontken je ze, of geef je anderen daarvan de schuld geeft, dan ontstaan er problemen die eenvoudig kunt voorkomen. Hou daarom voor ogen dat je emoties hebt, maar dat je niet je emoties bent.

Misschien herken je zelf ook wel situaties waarin je alleen maar boze of chagrijnige mensen op je pad lijkt tegen te komen. Hoe kan dat nu? Dat is een goed moment om jezelf eens tegen het licht te houden en te kijken hoe jij je voelt. Ben je zelf soms boos over iets? Waar heeft dat mee te maken?

Maak contact met jezelf

Als we op zoek zijn naar contact, dan denken we altijd dat het buiten ons zelf ligt, maar als we contact ervaren dan voelen we dat altijd in ons lichaam. Vreemd toch? Dat is dus de plek waar we moeten zijn om te kunnen voelen. Soms zitten ze aan de oppervlakte en zijn we er snel achter wat de oorzaak is, maar soms zitten ze verborgen en moeten we echt zoeken in ons zelf naar de oorsprong.

Afstand nemen

Ben jij iemand die zich makkelijk laat meeslepen in een situatie en je emoties toont? Die alles er direct uitflapt? Je kunt er ook voor kiezen om je emoties bewust te sturen. Om je niet uit balans te laten brengen, maar afstand te nemen van de situatie en te kijken naar wat er feitelijk gebeurt. Dat geeft al ruimte om na te gaan wat de situatie nu eigenlijk met je doet.

Wees mild voor jezelf

Wat je ook voelt het geeft je waardevolle informatie over jezelf. Misschien herken je het, of wordt je verrast door onvermoede herinneringen aan een voorval. Iets wat je niet van jezelf had verwacht, of misschien wel je in jezelf afkeurt. Wees mild voor jezelf en bedenk: er zijn geen slechte emoties. Ze mogen er allemaal zijn.

Deel je verhaal

Het helpt om er met iemand over te praten. Met een professional ligt voor de hand, maar daar kun je niet altijd direct bij terecht. Soms helpt het om alles wat je voelt op te schrijven, of met een wildvreemde te delen. Door iets zwart op wit te lezen, of jezelf dingen te horen uitspreken, kun je dingen makkelijker op een rijtje zetten. Dat lucht al enorm op. Dit is de eerste stap om je emoties te erkennen en naar een oplossing te zoeken.

Wees eerlijk tegen jezelf

Pas wanneer je eerlijk bent tegenover jezelf en durft te bekennen waar je behoefte aan hebt, dan wordt het makkelijker te begrijpen waar je emoties vandaan komen. Dan begrijp je pas waarom dingen je raken en kun je ervoor kiezen om dat zo te laten, of te veranderen.

Graag zet ik graag nogmaals de 5 manieren hoe je emoties kunt sturen voor je op een rij:

#1. Maak contact met jezelf
#2. Neem afstand
#3. Wees mild voor jezelf
#4. Deel je verhaal met een ander
#5. Wees eerlijk tegen jezelf

                                        `

  ***************

Nu ben ik benieuwd! Wat doe jij? Hoe ga jij om met emoties in je leven? Laat het me hieronder weten, maar vooral wat je ervaring is geweest is tot nu toe, of wellicht heb je nog aanvullingen.>

Als dank voor je reactie krijg je mijn gratis inspiratiesheet. Bestel het hieronder en leer nog bewuster en beter om te gaan met lastige situaties in de klas en daarbuiten, zonder het plezier in je werk of je zelfvertrouwen te verliezen. 

Wil je mij verder helpen om meer Bewuste Vrouwen In het Primair Onderwijs te inspireren? Deel dan deze blog op jouw tijdlijn met jouw relaties op LinkedIn. Dat waardeer ik enorm en alvast heel erg bedankt! En voeg me gerust toe aan jouw netwerk.

Hartelijke groet,

Karen

————————————————————————————————————-

Expert op het gebied van Verbindend Communiceren. Coach, sparringpartner en trainer van Bewuste Vrouwen in het Primair Onderwijs om vanuit het contact met zichzelf het contact met hun omgeving te maken, zodat ze met veel Lef, Liefde en Plezier voor de klas staan. Auteur van het Ebook ‘Zo word je de Ster in de klas’

‘Ik ben ervan overtuigd dat je niet voor niets dit vak hebt gekozen. Om die reden is het belangrijk om die motivatie en vreugde vast te houden, wat er ook gebeurt. Het is daarom mijn doel om je volledig bewust te maken van jouw onvermoede kwaliteiten, talenten en vermogens, zodat je deze te allen tijde kunt inzetten in je dagelijkse praktijk.’
=================================================================
Hieronder zie je een lijst met mijn andere blogartikelen. Lees ze gerust en laat me weten wat je ervan vindt. Ik ben altijd benieuwd naar jouw reactie!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *