BLOG #55 7 redenen om je waarden te kennen

Er zijn talloze ongeschreven regels waar we dagelijks mee te maken hebben zonder dat we dat ons bewust zijn. Ze zijn ingesleten en we doen daarom veel dingen automatisch. Als voorbeeld noem ik de norm: Je doet wat je zegt en komt je beloftes na. De waarde die hier onder ligt is betrouwbaarheid/trouw. Tijd om eens bewust te kijken vanuit welke waarden jij leeft.

Tijdens de training van een docententeam heb ik de deelnemers de vraag gesteld om een top 3 te maken van hun belangrijkste waarden, van waaruit zij leven en werken. Zoals al snel bleek was dit niet voor iedereen eenvoudig te beantwoorden. Ik denk dat het voor velen van ons niet eenvoudig is om een waarden set op te stellen, maar het belang daarvan illustreer ik graag vanuit mijn eigen praktijk.

#1 Inzicht

Na de oefening wilde een paar docenten er wel iets over zeggen. Een daarvan was een vrouw die aangaf zich ineens bewust te zijn waarom ze zich vaak ergerde aan een leerling die veel aandacht vroeg en bevestiging nodig had tijdens de les. Ineens realiseerde waarom dit zo was. In haar top 3 stond autonomie met stip op de eerste plaats. De houding van de leerling was voor haar iets waar ze zich moeilijk toe kon verhouden. Vandaar ook de moeizame relatie met deze leerling.

#2 Wie ben ik?

Er zijn momenten in je leven dat je je afvraagt: ‘Wat vind ik belangrijk in het leven en in mijn werk en waarom? Het zet je tot nadenken en biedt antwoord op de vraag ‘Wie ben ik eigenlijk?’ Wanneer je voor jezelf wilt nagaan welke waarden voor jou belangrijk zijn en je weet het nog niet zeker, luister dan eens naar je lichaam, want dat geeft heel duidelijk aan welke waarde bij je resoneert. Je voelt het meestal direct duidelijk in je buik.

#3 Wat vind ik belangrijk?

Vaak weet je het wel, omdat je heel vaak bepaalde begrippen benoemt die je belangrijk vindt in allerlei situaties. Een goed voorbeeld is nu heel veel mensen erachter komen dat ze het heel prettig vinden om in alle rust zelfstandig te kunnen werken thuis, of juist heel erg collega’s missen waarmee ze zich verbonden voelen.

#4 Bewustzijn

Je waarde zegt iets over jou en dat vind je vanzelfsprekend, maar tegelijkertijd dring je ongemerkt ook je waarden op aan een ander. Het is dus van groot belang dat je je hiervan bewust bent in het dagelijkse leven, in je relatie, vriendschappen, werk en familie. Belangrijk dat je een scheiding kunt aanbrengen tussen wat voor jou van belang is en wat voor de ander. De ene waarde is niet beter dan de ander, alleen anders. In bovengenoemd geval was dat autonomie versus bevestiging, ofwel erkenning.

#5 Kompasfunctie

Soms heb je het gevoel dat je ergens niet op je plaats bent en kost het je veel energie om daar bij te blijven, of dat nu in een relatie is of een werkomgeving. Dit heeft te maken met de waarden die gehanteerd worden en die niet aansluiten op die van jou. Je kunt dan twee dingen doen. Blijven en de situatie bewust accepteren, of kiezen voor iemand of een werkkring die meer aansluit op jouw waarden. Hier ook weer het belang om voor jezelf goed na te gaan wat je belangrijk vindt in het leven. Niet vanuit een behoefte, maar omdat je er echt belang aan hecht. 

#6 Zelfkennis

Wanneer je weet welke waarden dat zijn, dan zegt dat ook meer over jezelf. Er is een duidelijk relatie tussen zelfkennis en zelfvertrouwen. Hoe zou je dit krijgen zonder dat je jezelf goed kent? Kun je jezelf zelfverzekerd voelen, jezelf durft te zijn, zonder dat je goed weet wie je bent? Het antwoord spreekt voor zich. Zelfkennis is macht. Macht over je eigen leven.

#7 Zelfvertrouwen

En zo kom je vanuit je waarden bij zelfkennis bij zelfvertrouwen. Ik denk voor iedereen een heel belangrijk aspect in het leven. Ga eens na hoe dat voor jou is. Daarom zet ik nogmaals het belang van je waarden kennen hierbij voor je op een rij.

De 7 redenen om je waarden te kennen:

#1 Inzicht

#2 Wie ben ik?

#3 Wat vind ik belangrijk?

#4 Bewustzijn

#5 Kompasfunctie

#6 Zelfkennis

#7 Zelfvertrouwen

 

Nu ben ik benieuwd! Welke waarden zijn voor jou leidend in je leven en hoe zet je deze in je dagelijkse leven? Laat het me hieronder weten, maar vooral wat je ervaring is geweest met deze oefening. 

Als dank voor je reactie krijg je mijn E-book. Bestel het hieronder en leer nog bewuster om te gaan met lastige situaties in de klas en daarbuiten, zonder het plezier in je werk of je zelfvertrouwen te verliezen. 

Wil je mij verder helpen om meer Bewuste Vrouwen In het Primair Onderwijs te inspireren? Deel dan deze blog op jouw tijdlijn met jouw relaties op LinkedIn. Dat waardeer ik enorm en alvast heel erg bedankt! En voeg me gerust toe aan jouw netwerk.

Hartelijke groet,

Karen

————————————————————————————————————-

Expert op het gebied van Verbindend Communiceren. Coach, sparringpartner en trainer van Bewuste Vrouwen in het Primair Onderwijs om vanuit het contact met zichzelf het contact met hun omgeving te maken, zodat ze met veel Lef, Liefde en Plezier voor de klas staan. Auteur van het Ebook ‘Zo word je de Ster in de klas’

‘Ik ben ervan overtuigd dat je niet voor niets dit vak hebt gekozen. Om die reden is het belangrijk om die motivatie en vreugde vast te houden, wat er ook gebeurt. Het is daarom mijn doel om je volledig bewust te maken van jouw onvermoede kwaliteiten, talenten en vermogens, zodat je deze te allen tijde kunt inzetten in je dagelijkse praktijk.’
=================================================================
Hieronder zie je een lijst met mijn andere blogartikelen. Lees ze gerust en laat me weten wat je ervan vindt. Ik ben altijd benieuwd naar jouw reactie!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’ 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *