BLOG #53 5 basisvaardigheden hoe een crisis te leren doorstaan[+gratis ticket voor mijn programma ‘Klik met je klas’ ]

Jammer van alle sneeuwpret, maar wat fijn dat de kinderen weer gewoon naar school kunnen. Ze weer lekker aan de slag kunnen met hun verplichte lesstof, want het risico dat ze achter lopen is duidelijk en dat mag niet nog meer oplopen natuurlijk.

De berichten in de media daarover zijn alarmerend. Ook al doe je als leerkracht nog zo je best, dit is natuurlijk niet te voorkomen. Kinderen zijn nu eenmaal niet allemaal in staat of in de gelegenheid thuis te leren.

Voor de ouders is dit ook een hele opluchting, want de hele dag je kinderen om je heen moeten hebben, terwijl je zelf nog serieus probeert te werken, is een behoorlijke, zoniet onmogelijke opgave.

Niet alleen is er bij hen een beroep gedaan op hun geduld, incasseringsvermogen en veerkracht. Vooral ook bij jou als leerkracht. Je hebt op allerlei creatieve manieren de lesstof online behandeld en alles uit de kast gehaald om het op de leerlingen over te brengen.

Heel veel moeten en doen, maar dat heeft zeker ook een positieve kant voor alle betrokkenen. Deze crisis brengt ook veel goede dingen met zich mee, want het dwingt ons te kijken naar onszelf en hoe we omgaan met deze situatie.

Voor een aantal mensen blijft het crisis, maar er zijn ook anderen die het juist als een leerzame periode zien waarin ze zich veel bewuster zijn geworden van hun mogelijkheden en zegeningen.

Voor weer anderen is deze situatie een zoektocht, waarin angst voor besmetting en onzekerheid over de toekomst de boventoon voert. Zij verlangen naar meer veiligheid en zekerheid.

Naast alle narigheid zijn er ook veel creatieve oplossingen, waardoor er nieuwe producten en diensten ontstaan. Denk maar aan de mogelijkheden om nu thuis culinair te dineren, een boek te laten bezorgen door je eigen boekhandelaar, of zelf je online bestelde jurk bij de winkel af te halen.

In mijn ogen draagt de crisis perfecte ingrediënten in zich voor verplichte lesstof voor onze huidige en toekomstige generaties kinderen om al deze vaardigheden bewust te leren beheersen. Om te leren een sterk, veerkrachtig mens te worden, teneinde toekomstige crises in het leven te kunnen hanteren.

Er valt veel over te zeggen, maar ik wil volstaan met 5 basisvaardigheden die je volgens mij zou moeten aanleren om als mens een crisis te leren doorstaan. Jij als leerkracht speelt hierin een leidende rol. Ga eens bij jezelf te rade wat voor jou een belangrijke factor is geweest om deze tijd goed door te komen.

Ik zet in ieder geval 5 basisvaardigheden op een rij waarvan ik denk dat iedere volwassene (en kind) zich bewust moet zijn en moet leren ontwikkelen.

#1. Veerkracht trainen
Dit is een eigenschap die iedereen heeft. Bij de één is dit wat sterker dan bij de ander, maar je kunt veerkracht ontwikkelen. Door je heel bewust aan te passen aan veranderingen en leert beter om te gaan met stressvolle situaties.

#2. Creativiteit inzetten
Leer je verbeeldingskracht te gebruiken. Laat je niet beperken en bedenk nieuwe manieren om tot oplossingen te komen. Denk bijvoorbeeld aan de alternatieven die zijn ontwikkeld om auto’s en vliegtuigen klimaatneutraal te maken. Maar het mag ook iets bescheidens zijn.

#3. Innerlijke veiligheid versterken
We hebben geleerd dat geluk buiten ons ligt. Geld, bezit, uiterlijk vertoon. Maar je merkt misschien wel dat dit een misvatting is. Dat geluk een gevoel is en in je zit. Dit gevoel van innerlijk geluk kun je ook zelf meer ontwikkelen. Bijvoorbeeld door je echt in te spannen om iets te bereiken, of door je bewust open te stellen voor de beleving van een mooi moment.

#4. Zelfvertrouwen opbouwen
Wanneer je op jezelf durft te vertrouwen, op je eigen kompas durft te varen, dan zul je niet snel uit de koers raken. Dit is een mooi beeld om voor ogen te houden. Of het nu goede of minder goede tijden zijn, dit kompas heb je altijd bij je.

#5. Je eigenwaarde vergroten
Geloof in jezelf en je talenten. Jij bent net zo waardevol als ieder ander, ook al denk je van niet. Ieder mens is uniek. Wat jij kunt, kan een ander weer niet. Bedenk eens wat dat is en hoe je dat kunt inzetten om je leerlingen mee te helpen of te inspireren. Geloof in je zelf en ga voor jezelf staan.

 

Hierbij zet ik de 5 basisvaardigheden die je kunt ontwikkelen om iedere crisis het hoofd te bieden nog eens voor je op een rij:

#1. Veerkracht ontwikkelen

#2.Creativiteit inzetten

#3. Innerlijke veiligheid versterken

#4. Zelfvertrouwen opbouwen

#5. Eigenwaarde vergroten

 

Nu ben ik benieuwd! Ga je deze stappen de komende tijd toepassen in je dagelijkse leven? Laat het me hieronder weten, maar vooral wat je ervaring is geweest met deze oefening. 

Als dank voor je reactie krijg je een gratis ticket voor mijn training ‘Klik met je Klas’, zodat je bewust kunt omgaan met lastige situaties in de klas en daarbuiten, zonder het plezier in je werk te verliezen, of je zelfvertrouwen.

Wil je mij verder helpen om meer Bewuste Vrouwen In het Primair Onderwijs te inspireren? Deel dan deze blog op jouw tijdlijn met jouw relaties op LinkedIn. Dat waardeer ik enorm en alvast heel erg bedankt! En voeg me gerust toe aan jouw netwerk.

Hartelijke groet,

Karen

————————————————————————————————————-

Expert op het gebied van Verbindend Communiceren. Coach, sparringpartner en trainer van Bewuste Vrouwen in het Primair Onderwijs om vanuit het contact met zichzelf het contact met hun omgeving te maken, zodat ze met veel Lef, Liefde en Plezier voor de klas staan. Auteur van het Ebook ‘Zo word je de Ster in de klas’

‘Ik ben ervan overtuigd dat je niet voor niets dit vak hebt gekozen. Om die reden is het belangrijk om die motivatie en vreugde vast te houden, wat er ook gebeurt. Het is daarom mijn doel om je volledig bewust te maken van jouw onvermoede kwaliteiten, talenten en vermogens, zodat je deze te allen tijde kunt inzetten in je dagelijkse praktijk.’
=================================================================
Hieronder zie je een lijst met mijn andere blogartikelen. Lees ze gerust en laat me weten wat je ervan vindt. Ik ben altijd benieuwd naar jouw reactie!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’ 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *