BLOG #47 5 feiten over de kracht van samenwerken

‘Op een onbewoond eiland loopt niemand voor je neus….., ja je voelt je er blij want lekker leven is de leus…!’ Je kent dit liedje misschien nog wel. Ooit heel populair, misschien voor sommigen nog steeds, maar dit motto is in deze gekke tijd totaal naar de achtergrond verdwenen.

We weten inmiddels wel wat het is om op een eiland te zitten. Steeds meer voelen we het verlangen om contact te hebben met anderen. Hoe belangrijk het is om anderen in je omgeving te hebben. Gewoon, voor een praatje, of voor overleg, of om je plannen mee te kunnen delen en uit te voeren.

Hoe vreemd is het dan toch dat in het onderwijs een eilandencultuur nog heel gebruikelijk is? Uit mijn gesprekken met mensen uit het veld, hoor ik nog steeds dat er weinig tot geen kennis wordt gedeeld. Dat een bezoek van een IB-er in de klas met groot wantrouwen wordt beschouwd en als een bedreiging wordt gezien. In mijn ogen is het juist van grote waarde om met elkaar kennis te delen, om zo op een hoger plan te komen met elkaar.

Als coach van de sportteams van mijn kinderen heb ik ervaren hoe belangrijk het is om met elkaar afspraken te maken om samen de wedstrijd te kunnen winnen. Wie kan wat het beste en wat is dan je taak? Je aan die afspraken houden was cruciaal. Natuurlijk, er waren altijd kinderen die de kantjes ervan afliepen en ook was het maar een spelletje, dat had een enorm negatief effect op de motivatie van de anderen in het team. Daarom moedigden de mannetjes elkaar zoveel mogelijk aan in het veld om dit te voorkomen.

Afspraken maken

Daarom was het cruciaal om ze te leren samenwerken en te laten zien dat succes valt of staat met het maken van goede afspraken om je doel te bereiken. Je bedenkt een strategie en maakt afspraken over wie wat doet. Ook hier wordt gekeken naar ieders talenten en maak je op basis daarvan een taakverdeling. Goede collega’s houden zich aan de afspraken en helpen elkaar waar nodig om het doel te bereiken.

Afspraken nakomen

Dit is niet anders voor ons dagelijkse leven. Maak je als gezin, of als team afspraken, maar houden sommigen zich daar niet aan, dan loopt het in de soep. Heel belangrijk dus om kinderen te leren zich aan gemaakte afspraken te houden. School speelt daar een belangrijke rol in. Belangrijk dus, dat school ook toeziet op het nakomen van afspraken die er onderling gemaakt zijn.

Elkaar stimuleren

Dit geldt natuurlijk ook voor de school zelf. Zolang er teamleden zijn die zich niet aan de afspraken houden en op eigen houtje dingen gaan doen, die niet bijdragen aan het gezamenlijke doel, wordt dit niet behaald. Wanneer iedereen dit accepteert en dit niet bespreekbaar maakt, ondergraven ze zelf ook het gestelde doel. Daarom is het belangrijk ieders talenten te zien en in te zetten om dit te behalen.

Veiligheid bieden

Elkaar niet rechtstreeks aanspreken, of zelfs helemaal niet met elkaar spreken wanneer het niet goed gaat, legt de weg open voor achterdocht, roddel en achterklap. Dit maakt de sfeer in een team heel onveilig. Maar spreek je de ander in alle eerlijkheid en openheid aan, dan zorgt dat naast duidelijkheid ook voor een gevoel van meer veiligheid.

Vertrouwen creëren

Wanneer iedereen weet dat zijn of haar sterke kanten er mogen zijn en kunnen worden ingezet voor het bereiken van het gezamenlijke doel, dan biedt dat groot vertrouwen voor alle betrokkenen. Het geeft iedereen kracht en plezier om alles uit zichzelf te mogen halen, waardoor het geheel vleugels krijgt, net als mijn team jonge spelertjes destijds.

Het belang van kunnen samenwerken is groot en daarom zet ik nogmaals de feiten voor je op een rij:

#1. Afspraken maken

#2. Afspraken nakomen

#3. Elkaar stimuleren

#4. Veiligheid bieden

#5. Vertrouwen creëren

 

Nu vraag ik jou: Welke van deze 5 feiten ga jij de komende 90 dagen met je klas toepassen? Of is er misschien nog een die je zou willen toevoegen? Laat het me hieronder weten. En download meteen mijn gratis e-book ter waarde van € 17,-. 

Ik waardeer het enorm als je deze blog met jouw relaties zou willen delen om zo meer leerkrachten te kunnen helpen.

VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn. Ik help je graag. 

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’ 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *