BLOG #45 5 zachte stappen richting openheid
Openheid vinden we heel belangrijk. Zeker in de zin van transparantie. Zonder dat gaan we dingen zelf invullen, gaan verhalen hun eigen leven leiden, ontstaat er fake-news en wordt het leven een chaos.
Alleen, openheid heeft meerdere betekenissen. Zo is er openheid die vooral iets zegt over de nieuwsgierigheid van iemand, over zijn intellect en originaliteit. Open mensen zijn over het algemeen nieuwsgierig en staan open voor nieuwe ervaringen. Ze durven meer te onderzoeken en buiten de kaders te denken.
Soms verwarren we openheid met extraversie, wat ook een positieve eigenschap is, maar die met name te maken heeft met het sociale gedrag dat iemand laat zien. Extraverte mensen hebben meer behoefte aan sociaal contact en allerlei andere prikkels. Dit in tegenstelling tot de introverte mens die de drukte juist zoveel mogelijk wil vermijden.
Kijk in je eigen spiegel
In je eigen spiegel kijken is moeilijk en daarom doen we het liever niet. Vooral als het confronterend is, zijn we geneigd om ons gevoel te negeren, want dat vinden we maar lastig. Vaak kiezen we ervoor om iets niet uit te spreken, omdat we bang zijn dat er een conflict ontstaat. We willen zo snel mogelijk van het nare gevoel af en we hopen dat het vanzelf weggaat. Misschien lukt dat voor even, maar vroeg of laat komt het toch weer boven drijven.
Wees mild voor jezelf
Probeer geen oordeel te hebben, want daarmee zet je alles vast in jezelf, maar probeer alleen maar te ervaren welk gevoel die situatie je geeft. Kijk met mildheid naar jezelf, want na verloop van tijd ga je anders tegen de betreffende situatie of een persoon aan kijken. Realiseer je dat je er ook altijd nog bewust voor kunt kiezen om anders naar een situatie te kijken of te gaan denken over een ander.
Spreek jezelf uit
Daarom is uitspreken wat je moeilijk vindt, of wat je stoort aan een ander, vaak een enorme opluchting. In eerste instantie kun je dat in stilte aan jezelf vertellen waarom je zo over hem of haar denkt. Wees heel duidelijk daarover naar jezelf toe, want hoe jij denkt over de ander zegt meer over jou zelf dan over die ander. Pas als je dat hebt gedaan en je weet welke emotie er bij je speelt, is het makkelijker om in gesprek te gaan met die ander, omdat je dan op gevoelsniveau spreekt.
Geef jezelf tijd en ruimte
Makkelijker gezegd dan gedaan? Iedereen heeft last van blokkades als het gaat om intermenselijk gedrag. Daarom is het belangrijk om eerst met jezelf aan de slag te gaan. Wat maakt dat je zo over iets of iemand denkt? Heb je dat van huis uit mee gekregen, of heb je dat jezelf wijs gemaakt? Is dat de reden waarom je je zo voelt en gedraagt? Neem er de tijd voor, maar werk iedere dag aan jezelf en probeer telkens een stukje van de puzzel te leggen. Je geeft jezelf hiermee de nodige lucht en ruimte om jezelf te kunnen bevrijden van beknellende gedachten en vooroordelen naar anderen toe.
Toon natuurlijke openheid
Om open te zijn heb je ook een beetje lef nodig om je uit te spreken. Het helpt te weten dat de meeste mensen hetzelfde ervaren als jij. Iedereen vindt het in meer of mindere mate lastig om open en eerlijk te zijn. Er is dan ook niets geks aan om jezelf de tijd te geven en er heel bewust naar toe te leven om het vervolgens weloverwogen te zijn.
Nogmaals zet ik ze even voor je op een rij:
#1. Kijk in je eigen spiegel
#2. Wees mild voor jezelf
#3. Spreek jezelf uit
#4. Geef jezelf tijd en ruimte
#5. Toon natuurlijke openheid
Nu vraag ik jou: Welke van deze stappen naar openheid pas jij de komende 90 dagen toe? Of heb je nog aanvullende stappen die ik ben vergeten? Laat het me weten en zet je reactie hieronder en/of download mijn gratis e-book ter waarde van € 17,-.
Ik waardeer het enorm als je deze blog met jouw relaties zou willen delen om zo meer leerkrachten te kunnen helpen.
VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn. Ik help je graag.
‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’
0 reacties