BLOG #44 5 stappen naar je veilig voelen in roerige tijden

Ooit wel eens meegemaakt dat wat je drijft en waar je helemaal enthousiast van wordt zo veelomvattend is om te realiseren? Tegen de achtergrond van een pandemie is het misschien enigszins begrijpelijk. Alhoewel, ik hoor en lees dat er ondernemers zijn die hun beste jaar tot nu toe hebben gedraaid! Dat is mij (nog) niet helemaal gelukt! Terugkijkend begrijp ik wel waarom.

Begin van dit jaar heb ik een switch gemaakt van alleen offline naar ook online ondernemen. Bovendien ben ik me uitsluitend gaan richten op vrouwen in het primair onderwijs. Belast zonder enige voorkennis ben ik onbevangen begonnen me niet realiserend wat dit allemaal zou inhouden. Al snel kom ik erachter dat dit proces veel meer om het lijf heeft dan ik in eerste instantie had kunnen bedenken. 

Hulp vragen

Na een aantal maanden autodidactisch bezig te zijn geweest, realiseerde ik me als non-digital native, dat ik meer kennis maar ook ondersteuning nodig had om een echte stap te kunnen maken en daarom gunde ik mezelf hulp. In mijn ogen was er maar één manier, dus schreef ik me in voor een jaarprogramma van een expert op het gebied van online ondernemen. Klinkt simpel, maar ik heb er heel wat nachtjes over moeten slapen voordat ik die knoop kon doorhakken. Achteraf vraag ik me af waarom ik dit niet eerder heb gedaan.

Vertrouwen geven

Dat had alles te maken met vertrouwen. Ik vertrouwde er zelf niet op of dit de juiste hulp was en of dit een goede match was voor mij. Inmiddels ben ik erachter dat dit gelukkig wel zo is. Ook realiseer ik me eens te meer dat ikzelf degene ben die het tot een succes kan maken. Planning, focus en discipline zijn vaste begrippen waar ik me dagelijks aan vasthoud, maar ook vertrouwen. Het vertrouwen dat ik me daaraan zal houden, heb ik ook aan mezelf gegeven. Dat voelt goed en een stevige basis. Iedere dag weer.

Flexibiliteit toestaan

Je kunt nog zo goed plannen maar onderweg gebeuren er allerlei onvoorziene zaken. Immers, ‘Life is what happens while you are busy making other plans’ ( John Lennon). Het leven verloopt nu eenmaal niet zoals je denkt. Dan kun je twee dingen doen: doordenderen of een stap terugzetten om het geheel te kunnen overzien. Meer afgewogen keuzes maken en je planning daarop aanpassen. Dat laatste heeft mezelf veel lucht gegeven om naast mijn werk ook tijd vrij te maken voor een life-changing event in mijn leven.

Luister naar jezelf

De sporen waarop ik op dit moment voortrol, lopen voorlopig parallel aan elkaar, waardoor ik wel voortgang boek alleen op een veel lager tempo. Voor iemand die altijd de lat hoog heeft gelegd, is dat nieuw, maar ik heb er vrede mee zoals het nu gaat. Ik ga door en luister goed naar mezelf. Dat voelt zacht en krachtig tegelijk.

Afspraken nakomen

Van huis uit heb ik geleerd dat je moet doen wat je hebt beloofd. Dat geldt niet alleen voor de afspraken die je met anderen maakt, maar natuurlijk ook voor de afspraken die je met jezelf maakt. Ga maar na hoe vervelend het is om niet te krijgen wat je is beloofd, of hoe je baalt als iets waar je je erg op verheugt niet doorgaat. Datzelfde gevoel van teleurstelling krijg je als je de afspraak, die je met jezelf hebt gemaakt, niet nakomt. Dat wil ik mezelf in ieder geval niet aandoen, daarom hou ik me eraan.

Al met al een paar stevige stappen die ik mezelf voor ogen hou om me zeker te voelen en zelfvertrouwen vast te houden in roerige tijden. Hopelijk heb je hier wat aan. Daarom zet ik ze nogmaals hieronder voor je op een rijtje:

 

#1. Hulp vragen

#2. Vertrouwen geven

#3. Flexibiliteit toestaan

#4. Luister naar jezelf

#5. Afspraken nakomen

Nu vraag ik jou: Welke van deze stappen pas jij de komende 90 dagen toe? Of heb je nog aanvullende stappen die ik ben vergeten? Laat het me weten en zet je reactie hieronder en/of download mijn gratis e-book ter waarde van € 17,-. 

Ik waardeer het enorm als je deze blog met jouw relaties zou willen delen om zo meer leerkrachten te kunnen helpen.

VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn. Ik help je graag. 

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’ 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *