BLOG #43 Hoe je in 5 stappen een natuurlijke samenwerking realiseert

Iets op een natuurlijke manier doen, voelt zo gewoon dat je het helemaal niet in de gaten hebt hoe bijzonder het eigenlijk is. Toch is dat in mijn ogen de enige weg om dingen voor elkaar te krijgen; iets op een natuurlijke manier doen.

De veranderingen zijn niet meer bij te houden. Dat geldt in onze dagelijkse praktijk, in ons werk, op school of in de politiek. Het is een continu proces waar we allemaal mee te maken hebben. Hoe krijgen we het voor elkaar om die veranderingen te blijven volgen, zonder dat we het gevoel hebben dat het niet uitmaakt wat we doen? We willen ons betrokken voelen bij hetgeen gebeurt, of het nu grote of kleine dingen zijn. 

Wees transparant

Dat was vroeger al zo en dat is nu niet anders. Het voorbeeld van een schoolmusical is voor velen herkenbaar. Het onderwerp en script was al bepaald. Meestal ook al de rolverdeling. Er waren er altijd wel een paar die aan de zijlijn stonden en bij de repetities begonnen zij te muiten. Immers, niet iedereen kan of wil op het toneel staan dansen en liedjes zingen. Alleen, er is veel meer nodig om het tot een succes te maken. 

Maak iedereen mede-eigenaar van het doel

Laat daarom iedereen zelf kiezen welke rol ze wél willen vervullen. Iets wat dichtbij hen ligt en waar ze goed in zijn. Niet iedereen kan of wil zingen en dansen op het toneel. Er zijn ook andere belangrijke rollen die vervuld kunnen worden, zoals bijvoorbeeld decor bouwen, muziek verzorgen, verlichting of geluid, of stalmester. Iets ondersteunends, of iets achter de schermen. 

Creëer mede-verantwoordelijkheid

Wil je dat iedereen echt betrokken voelt, dan zullen ze zich ook medeverantwoordelijk voelen voor het slagen van ieder project of het tot stand brengen van verandering. Wat kan je zelf doen en wat kan samen? Betrek iedereen erbij, of het nu een team is op je werk, een politieke partij, of een klas op school. Samen een oplossing vinden voor veranderingen of uitdagingen brengt het belangrijke ‘wij gevoel’. 

Benut ieders talent

Het maakt een enorm verschil wanneer je samen een doel nastreeft, hoe je dat doet. Ieder voor zich, of samen in alle gelijkwaardigheid. Wanneer ieders inbreng ertoe doet, of je nu de schmink verzorgt, of de hoofdrol zingt, maakt een groot verschil. Alles draagt bij aan het doel om er een fantastisch optreden van te maken.   

Moedig elkaar aan

De musical is nog steeds een jaarlijks terugkerend evenement, maar de continu veranderende samenleving is er dagelijks. Bewandel deze weg voor alle veranderingen die er zullen komen en betrek ieders inbreng bij het oplossen van problemen, of het stroomlijnen van processen. Maak verbinding tussen individuele drijfveren en kwaliteiten en het collectieve doel. Nodig iedereen uit om mee te doen in het bedenken van oplossingen en doelen te bereiken en voorkom dat mensen zich een figurant voelen.

 

Deze 5 stappen naar een natuurlijke samenwerking zet ik hier nog even voor je op een rij: 

#1. Wees transparant

#2. Maak iedereen mede-eigenaar van het doel

#3. Creëer medeverantwoordelijkheid

#4. Benut ieders talent

#5. Moedig elkaar aan

 

Nu is mijn vraag aan jou: Wat herken je en wat ga je de komende 90 dagen inzetten om  op een natuurlijke manier samen te werken? Of heb je misschien nog aanvullingen, die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en laat je reactie hieronder achter.

Alvast veel dank voor het delen in je netwerk.

Ik waardeer het enorm als je deze blog met jouw relaties zou willen delen om zo meer leerkrachten te kunnen helpen.

VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn. Ik help je graag. 

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’ 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *