BLOG #41 7 disciplines hoe je een megaklus klaart

Fuseren is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen zakelijk is het een megaklus, maar ook als het gaat tussen twee mensen die jarenlang hun eigen ménagerie hebben gehad en samen gaan wonen. Het wordt helemaal wat op het moment dat je dan ook nog besluit om elders te gaan wonen. Dit hele proces kost veel energie, maar het heeft me ook veel helderheid opgeleverd. Eens te meer reden om het over het belang van een doel te hebben in je leven, zowel privé als zakelijk.  Juist dit proces laat me goed inzien wat dit alles met zich meebrengt, wat het me leert en wat het me oplevert.

Keuzes maken

Je kunt er niet omheen, maar het maken van duidelijke keuzes is erg belangrijk, want anders loop je iedere keer vast in halfslachtige toestanden.  Er ontstaat een ketting van keuzes waar je voor komt te staan. De ene kogel is nog niet door de kerk, of je staat alweer voor de volgende keuze. Wat, waarom en hoe? Zeker iets als het gaat om het schiften van alles wat je in je leven hebt verzameld.

Loslaten

Alle dingen die je dierbaar zijn gaan door je handen, maar je moet selecteren. Wel of niet mee? Herbestemmen, of weggooien? Met dat laatste heb ik veel moeite Alle dingen die je al een tijd niet hebt gebruikt, of die alleen maar in een la liggen onzichtbaar te zijn. Het proces van loslaten van datgene wat je niet meer dient, hoort er nu eenmaal bij. Niet leuk, maar wel noodzakelijk.

Doel voor ogen houden

Het vraagt misschien wat extra tijd, maar geven levert een fijn gevoel op als je weet dat je iemand anders blij kunt maken met jouw overschot. Belangrijk is om bij dit proces continu het doel voor ogen te houden waarvoor je het doet. Dat maakt het een stuk makkelijker. In mijn geval een mooie nieuwe plek met alleen nog die spullen om me heen die ik gebruik, of waar ik blij van word. Ik zeg: ‘Terug naar de essentie.’

Strakke planning maken

Begin op tijd en reken vanaf het moment dat de verhuizer voor je deur staat. Zeker wanneer je diverse afzetkanalen hebt, is een goede planning essentieel. Het is  fijn om te weten wanneer wie wat komt ophalen, of wanneer je je spullen kunt aanleveren. Je stemt daar je planning op af en je weet precies wat er overblijft aan tijd, maar ook aan spullen.

Creëer overzicht

Vanwege een strakke planning heb je meteen overzicht. Iedere keer zijn er dingen afgehandeld en kom je aan de volgende ronde. Zo pak je kast voor kast, laadje voor laadje , ruimte voor ruimte aan net zolang totdat datgene overblijft wat je wilt inpakken om mee te nemen.

Systematisch werken

Het is een beetje een kip- ei- verhaal maar door op deze manier te werk te gaan behoudt je een goed systeem in je werkwijze, maar ook structuur in je dag.  Ik realiseer me nu dat ik op deze werkwijze iedere keer weer kan terugvallen, zeker in mijn werk. Dat is de reden waarom ik mijn ervaring graag met je deel. 

Focus houden

Ik kan zeggen dat alle elementen die dit proces in zich draagt, neerkomt op het hebben en houden van focus. Er gebeurt veel, voorzien en onvoorzien, daarom is het belangrijk om je doel voor ogen te houden. Want dat heb je nodig om al het andere wat je wilt doen ook te kunnen realiseren. Het is nog niet voorbij, maar we zijn al een heel eind op weg.  Weten waarvoor je het allemaal  doet, is een enorme stimulans om door te kunnen gaan.

Omdat ik in dit proces heel duidelijk voor ogen heb wat er nodig is om dit geheel tot een goed einde te brengen, geef ik je graag deze stappen mee om voor ogen te houden bij alles wat je wilt bereiken. Voor mij biedt het in ieder geval een goede houvast.

Daarom zet ik de 7 elementen om een megaklus te klaren nog even voor je op een rij:

#1. Keuzes maken

#2. Loslaten

#3. Doel voor ogen houden

#4. Strakke planning maken

#5. Overzicht behouden

#6. Systematisch te werk gaan

#7. Focus houden

 

Nu is mijn vraag aan jou: Wat herken je en wat ga je de komende 90 dagen inzetten om je megaklus te klaren? Of heb je misschien nog aanvullingen, die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en laat je reactie hieronder achter.

Je krijgt mijn E-book ‘Ster in de klas’ ter waarde van € 47,- gratis toegestuurd. 

Ik waardeer het enorm als je deze blog met jouw relaties zou willen delen om zo meer leerkrachten te kunnen helpen.

VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn. Ik help je graag. 

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’ 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *