BLOG #40 7 geheimen om je weerbaarheid te vergroten

School vergroot je kennis. Hopelijk wordt je slimmer als je op school zit. Bovendien betekent kennis macht, dus school vinden we noodzakelijk. Alleen, niet iedereen vindt het leuk op school, omdat niet iedereen op de zelfde tijd in zijn leven in dezelfde dingen is geïnteresseerd. In mijn ogen is school er ook niet alleen om kinderen veel kennis en vaardigheden bij te brengen, maar ook om ze voor te bereiden op de maatschappij; de grote buitenwereld. Dit maakt het voor kinderen al een stuk interessanter om meer te begrijpen van het hoe en waarom van ons leven hier op deze aarde.

Op sommige scholen leren kinderen al wel hoe ze zich kunnen verdedigen en hoe ze grenzen kunnen aangeven wanneer ze bijvoorbeeld gepest worden. Alleen, hoe ze geestelijk weerbaarder worden, wat meer en meer nodig is, leren ze in het leven met veel vallen en opstaan, maar dit krijgt te weinig tot geen aandacht op school. Het is niet eenvoudig. Voor velen een pijnlijk proces, die daar heel lang mee bezig zijn, sommigen hun leven lang.

Hoe fijn zou het zijn om te weten wat je moet doen om jezelf weer blij te voelen, of sterk? Hoe je weet wat je kunt doen als er een conflict is, of hoe je met vervelende situaties moet omgaan? Weten wat je kunt doen als het druk is in je hoofd en je je slecht kunt concentreren. Hoe je kunt voorkomen dat je helemaal verward raakt, of weten waarom je je niet lekker voelt en wat je eraan kunt doen. Om zelfredzaam te zijn?

Deze vaardigheden op school meekrijgen, zou een enorme stap zijn in de ontwikkeling van ieder mens, maar zeker in die van het jonge kind. Om zonder omweg direct in staat te zijn om iedere (lastige)  situatie het hoofd te bieden op een manier die helemaal bij je past. Zelf heb ik, na een ingrijpende gebeurtenis op latere leeftijd, deze vermogens leren ontwikkelen, maar ik gun iedereen en zeker ieder kind om zonder ingrijpende gebeurtenissen de wetenschap hoe je deze vaardigheden kunt ontwikkelen.

Daarom geef ik je onderstaand 7 geheimen om je weerbaarheid te vergroten:

  1. Ontwikkel je lichaamsbewustzijn

Wanneer je last van pijn ergens in je lichaam hebt, dan is dat een duidelijk signaal van je lichaam dat er iets aan de hand is. Ons lichaam is het dashboard waarop af en toe lampjes gaan knipperen. Vaak wijten we het aan factor stress, maar belangrijker is om dan te weten waarom we dan stress hebben en wat we eraan kunnen doen.

  1. Neem het signaal serieus

Je lichaam probeert je iets duidelijk te maken. Daarom is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam, want het heeft je iets te zeggen. Hoe je dat kunt horen, vraagt een goede concentratie en de wil om er iets aan te doen .

  1. Begrijp dat je meer bent dan je lichaam alleen

We denken dat alleen datgene bestaat wat we zien, maar is dat zo? Een goede test om te doen is om naar een boom te kijken en vervolgens je ogen te sluiten. Je ziet de boom niet meer, of toch nog wel? Zelfs met je ogen dicht kun je de boom blijven zien.

  1. Ga in gesprek met jezelf

Wanneer je echt wilt weten wat er zich onbewust afspeelt in je leven, waarom er dingen gebeuren waar je voor je gevoel geen grip op hebt, dan is met jezelf in gesprek gaan een hele eenvoudige manier om daarachter te komen. Stel jezelf een vraag en wacht op het antwoord.

  1. Respecteer het antwoord

Het antwoord is niet altijd even duidelijk voor je. Soms duurt het even of zelfs langer voordat je begrijpt wat er bedoeld wordt. Misschien moet je iets doen, of juist niet, maar neem het in ieder geval serieus.

  1. Train je intuïtie

Oefening baart kunst, ook hier. Zie het als een training van je spieren. Alleen is hier sprake van je gevoel in plaats van je sixpack. Leer jezelf te luisteren naar wat je lichaam je te zeggen heeft.

  1. Vertrouw je innerlijke wijsheid

Wanneer je regelmatig in gesprek gaat met jezelf en de antwoorden die je krijgt durft te vertrouwen, omdat ze je iets duidelijk maken, dan kom je bij meer en meer bij je diepere weten.

 

Samengevat:

# 1. Ontwikkel je lichaamsbewustzijn

#2.  Neem het signaal serieus

#3.  Begrijp dat je meer bent dan je lichaam alleen

# 4. Ga in gesprek met jezelf

#5.  Respecteer het antwoord

#6. Train je intuïtie

#7. Vertrouw je innerlijke wijsheid

 

Nu is mijn vraag aan jou: Wat herken je en wat ga je de komende 90 dagen inzetten om je weerbaarheid te vergroten? Of heb je misschien nog aanvullingen, die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en laat je reactie hieronder achter.

Ik neem contact met je op en samen kijken we naar wat jij nodig hebt om dichter bij jezelf te komen en te blijven.

Ik waardeer het enorm als je deze blog met jouw relaties zou willen delen om zo meer leerkrachten te kunnen helpen.

VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn. Ik help je graag. 

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’ 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *