BLOG #39 7 hacks om positief te blijven

De media staan er bol van; negatieve berichten en dat heeft effect op ons. Terwijl er ook zoveel positieve dingen gebeuren, alleen halen die het nieuws niet echt. We richten ons meestal direct op sensatieberichten en slecht nieuws. Ik natuurlijk ook. In al mijn verontwaardiging deel ik soms misstanden op de socials. Ook al vind ik het broodnodig, ik ben me er bewust van dat het niet bijdraagt aan meer positiviteit.

Tijd om eens na te gaan wat je kunt doen om niet te verzuipen in de poel van ellende en hoe we onszelf daartegen kunnen beschermen.  Negativiteit heeft een ziekmakende uitwerking op ons, niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk. Denk maar eens aan de sfeer op je werk. Wanneer die negatief is, dan ga je met pijn in je buik naar je werk en kom je er met koppijn weer vandaan. Niet gezond dus. Geen overbodige luxe om je daartegen beter te leren wapenen en negativiteit te tackelen. 

Neem afstand

Wanneer er gedoe is op je werk en iedereen een mening heeft over hoe het zou moeten, dan is het goed om eens even afstand te nemen. Bekijk eens wat er gebeurt. Vraag je eens af wat de oorzaak is, zonder jezelf direct in de strijd te gooien, want dat kan net een druppel olie teveel zijn op het vuur. Bedenk wat jij ervan vindt en wat je zou kunnen bijdragen om de situatie te verbeteren. Hierdoor creëer je afstand en blijf je in je eigen ‘ruimte’, dichtbij jezelf waardoor er rust ontstaat. 

Besluit bewust positief te zijn

Een bewuste keuze maken is een actie maken. In dit geval het besluit nemen om je heel bewust te zijn van de dingen die je zegt en doet. Vraag jezelf eens af of je iets negatiefs wel zou moeten vertellen. Draagt het bij aan de situatie of juist niet? Maak je de ander er blij mee, of wordt hij er een beter mens van? Zoniet, laat het dan rusten en hou het voor jezelf. 

Geef negatief gedrag geen aandacht

Soms zijn er mensen die je enorm uit je tent lokken. Die je bloed doen koken. Op het moment dat je ze direct aandacht geeft en er boos op in gaat, hebben ze hun zin. Op het moment dat jij bewust kiest om jezelf niet van de wijs te laten brengen en er op jouw tijd op te reageren vanuit rust en ontspanning, dan haal je de lont uit de situatie. 

Wees je bewust van je eigen rol

Als er iets vervelends gebeurt, dan zijn we geneigd anderen de schuld te geven. Het ligt niet aan ons maar aan die ander. Maar communiceren is altijd een reactie op een actie en vice versa. Het is vaak onze blinde vlek die zorgt voor onvrede en vervelende situaties. Kijk eens goed naar jezelf en wat jouw reactie betekent voor de ander. Misschien was jouw opmerking wel lomp, of je houding achteloos. Weet je echt niet wat de oorzaak is, vraag het dan. Grote kans dat er een goed gesprek volgt.  

Bewaak je veilige ruimte

Mensen ervaren over het algemeen ongeveer een armlengte als prettige onderlinge afstand. Komt een vreemd iemand dichterbij dan zetten we vaak een stap opzij, omdat we het niet prettig vinden. Misschien herken je dat gevoel wel, wanneer je in een ruimte bent met veel mensen. Dan is het niet mogelijk om die afstand te nemen, alleen kun je dan wel denkbeeldig de ruimte creëren voor jezelf door jezelf virtueel in een veilige cocon te plaatsen. 

Ga iets doen waar je blij van wordt

Niets is fijner dan iets doen waar je blij van wordt. Vooral als je weer in balans moet komen van die eerder genoemde vervelende werksituatie bijvoorbeeld. Ga lekker fietsen, hardlopen, chillen op de bank met een boek, of iets lekkers koken voor jezelf. Voor mij is een wandeling in het bos maken heilzaam, maar voor jou kan dat iets heel anders zijn. Waar het om gaat is: Zorg goed voor jezelf om je energie goed te balanceren, zodat je positief geladen blijft. 

Stel je onafhankelijk op

Vaak zijn we geneigd om met de wind mee te lopen. Dat is lekker makkelijk, maar voel eens of dat wel is wat je wilt. Misschien heb jij een ander idee of gevoel, dat veel beter bij je past. Durf daarvoor te gaan en blijf trouw aan jezelf. Dat vergt moed, maar aan het eind van de rit voel je je wel veel beter en ben je blij dat je bent gaan staan voor wat jij belangrijk vindt; voor jouw waarden.  

Nu is mijn vraag aan jou: Wat herken je en welke hack(s) ga je de komende 90 dagen inzetten om een positieve houding te creëren? Of heb je misschien nog aanvullingen, die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en laat je reactie hieronder achter.

Ik neem contact met je op en samen kijken we naar wat jij nodig hebt om dichter bij jezelf te komen en te blijven.

Ik waardeer het enorm als je deze blog met jouw relaties zou willen delen om zo meer leerkrachten te kunnen helpen.

VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn. Ik help je graag. 

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’ 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *