BLOG #37   7 manieren hoe je geluk kunt toelaten in je leven

Nederland behoort tot de top 10 gelukkigste landen van de wereld. Je zou denken dat iedereen in ons land zingend en dansend door het leven gaat, maar niets is minder waar. Veel mensen ervaren dat geluk niet als zodanig en dat kan ook niet, want gelukkig zijn is niet een permanente staat van zijn. Voor sommigen zelfs door nare omstandigheden onbereikbaar. Bovendien is gelukkig zijn is een relatief begrip. Voor mij is het weer anders dan voor jou. Zo betekent gezond zijn geluk voor iemand die ziek is. Voor de ander weer veel geld hebben, of populair zijn, of werk hebben, of alleen dingen kunnen doen die je leuk vindt, of de marathon kunnen lopen, enzovoorts. Alleen, het is wel mogelijk om bewuster met je eigen geluk om te gaan. 

Word je bewust van wat je ongelukkig maakt

Meer geluk toelaten in je leven. Hoe doe je dat? Om te beginnen is het belangrijk dat je je meer bewust wordt van de dingen waar je niet gelukkig van wordt. Dat kan iets of iemand zijn in je werk, je relatie, je familie, je vrienden, je gezondheid, je financiële situatie, je uiterlijk, een situatie uit het verleden, kortom het kan van alles zijn wat van invloed is op je gelukervaring. Graag neem ik je in 7 eenvoudige stappen mee hoe je geluk kunt toelaten in je leven.

Laat je gevoel toe

Ben je je er eigenlijk wel van bewust hoeveel invloed jouw ‘niet gelukkig voelen’ heeft op je dagelijkse leven? Ook al denk je dat niemand het in de gaten heeft en zeg je dat het helemaal goed met je gaat. Toch voelt een ander dat er iets niet helemaal lekker zit. Kinderen voelen dat direct aan en werken als een spiegel. Als jij gestrest bent, dan zal een kind ook gestrest gedrag vertonen en moeilijk doen en lastig worden. Wij, volwassenen, zijn verder van ons gevoel geraakt en zullen dit in eerste instantie wegrationaliseren, maar nemen in tweede instantie dit zeker ook waar. Je kent zelf misschien wel situaties waar je een soort niet te definiëren gevoel van onbehagen overvalt. Je negeert het gevoel omdat je denkt dat je je het verbeeldt.  

Verstop je kwetsbaarheid niet

Niet iedereen zal het ter sprake durven of willen brengen, maar het is wel prettig als een ander dit met je bespreekbaar maakt. Je voelt je meer gezien door de ander. Natuurlijk hoef je geen tekst en uitleg te geven als je dat niet wilt, maar in plaats van het te ontkennen, zou je het om te beginnen kunnen accepteren dat de ander iets in je herkent; je kwetsbaarheid. Iets wat je moeilijk vindt om mee om te gaan. Alleen dat al geeft meer lucht en ruimte aan jou als persoon en je gevoel.

Luister naar de signalen van je lichaam

Gevoelens van onbehagen uiten zich direct in je lichaam. Het is je dashboard waar ‘waarschuwingslampjes’ gaan branden als er iets misgaat. Wees je hier meer bewust van. Je kent allemaal wel de uitdrukking ‘een steen op je maag voelen’, ‘een brok in je keel hebben’, of ‘een vieze smaak in je mond krijgen’. Maar waar komt dat vandaan? Door stil te staan bij de signalen van je lichaam, sta je stil bij hoe je je voelt, fysiek maar ook mentaal. Geef het je volledige aandacht. Langzaam zul je je bewuster worden van wat je dwars zit. Zodra dat duidelijk is, kun je ook beter bedenken hoe je het anders wilt hebben. 

Kijk in je eigen spiegel

Meestal is het niet zo duidelijk waar je ongenoegen vandaan komt, maar vaak is het iets wat je al eens eerder hebt ervaren. Alleen, omdat je het zo naar vond, heb je het ver weggestopt. Alles wat je wegstopt, komt alleen als een boemerang bij je terug. Net zolang totdat je er aandacht aan geeft en je er iets mee gaat doen. Door hiervoor de tijd te nemen en het aan te kijken, zul je zien dat het stukje bij beetje duidelijker wordt wat het is en waar je eigenlijk behoefte aan hebt. Wanneer je dat gevoel toelaat en erbij stil staat wat het met je doet, dan kun je er ook beter woorden aan geven. 

Praat over je behoeften

Op het moment dat je in kaart hebt gebracht wat voor jou belangrijk is en wat je nodig hebt om bijvoorbeeld een betere relatie te ervaren met je familie, spreek je dit uit naar mensen om je heen die je vertrouwt. Door het hardop uit te spreken, hoor je wat je zegt en hoe anderen daarop reageren. Zo neem een beetje afstand van de situatie en kun je dingen makkelijker op een rijtje zetten. Bovendien krijg je een beter inzicht in jezelf en wat je wilt veranderen.

Nodig positiviteit uit in je leven

Op het moment dat je voelt dat je niet lekker in je vel zit, bedenk dan eens wat er allemaal wel is in je leven. Hoe bijzonder het eigenlijk is wie je bent, wat je kunt en doet. Bedenk eens waar je veel plezier aan beleeft en wat je gemakkelijk afgaat. Hoe bijzonder is dat wel niet? Op het moment dat je dat gevoel toelaat, voel je direct een verandering. Het geeft een prettig gevoel dat ruimte in zich draagt voor positiviteit en wie weet een beetje geluk.

Daarom hieronder nogmaals de 7 manieren hoe je geluk kunt toelaten in je leven op een rij:

#1. Word je bewust van wat je ongelukkig maakt

#2. Laat je gevoel toe

#3. Verstop je kwetsbaarheid niet

#4. Luister naar de signalen van je lichaam

#5. Kijk in je eigen spiegel

#6. Praat over je behoeften

#7. Nodig positiviteit uit in je leven 

 

Nu is mijn vraag aan jou: Wat herken je en wat ga je de komende 90 dagen inzetten om meer geluk toe te laten in je leven? Of heb je misschien nog aanvullingen, die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en laat je reactie hieronder achter.

Ik neem contact met je op en samen kijken we naar wat jij nodig hebt om dichter bij jezelf te komen en te blijven.

Ik waardeer het enorm als je deze blog met jouw relaties hier op LinkedIn zou willen delen om zo meer leerkrachten te kunnen helpen.

VOEG me gerust toe aan je netwerk hier op LinkedIn. Ik help je graag. 

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’