Blog #36 7 Tips om plezier te bewaren in alles wat je doet

Wanneer je plezier hebt in de dingen die je doet, dan gaan andere dingen je ook veel makkelijker af. Ga jezelf maar na, maar hoe vaak kom je er niet achter dat je toch weer dingen doet die je eigenlijk niet meer wilt doen? Dat werkt contraproductief. Steeds maar dingen doen die je doet omdat het moet, maar niet omdat je het graag wilt doen.

Essentie

Nu zijn er zaken die gewoon moeten gebeuren. Neem nu verhuizen. Op dit moment zit ik er middenin en ik kan je vertellen dat er heel veel bij komt kijken. Een mens verzamelt zoveel spullen om zich heen in de loop der jaren. Ook ik, dus uitzoeken, schiften, wegbrengen, weggeven, verkopen, of weggooien. Ontspullen dus. Dit moet gebeuren, want kleiner gaan wonen, betekent afscheid nemen van alle dingen die doelloos in de kast staan. Je kunt zeggen: terug gaan naar de essentie.

Ballast

Een heel proces van alle ballast afwerpen en alleen de noodzakelijke dingen meenemen. Dat is niet altijd even eenvoudig, want er spelen ook emoties mee en daarom is het niet altijd makkelijk om er afstand van te doen. Hoe krijg je het dan toch voor elkaar zonder dat je de moed en het plezier verliest?

Overzicht

Houd vooral overzicht.  Bedenk waar je mee wilt beginnen en pak dat als eerste aan. In mijn geval heb ik gekozen voor dat wat mij het meeste moeite en tijd kost als eerste aan te pakken, mijn boeken. Ga voorwaarden scheppend te werk en creëer ruimte om alles te kunnen sorteren en neer te zetten. Aan de ene kant alles wat mee mag en alles wat weg mag aan de andere kant. Vervolgens organiseer je afzetkanalen voor de spullen waar je afstand van wilt doen.

Waarde

Bedenk voor wie wat waarde kan hebben. Waar je ze kunt bereiken en wat je moet doen om ze daar te krijgen? Neem contact met ze op en vraag of ze er interesse in hebben. Vaak krijg je de vraag terug wat jij ervoor wilt hebben. Soms is dat niets en soms is dat een kleine vergoeding, die ze zelf mogen bepalen.

Nodig

Een dergelijke manier van werken zou voor veel meer zaken goed zijn om te doen. Denk maar eens aan je eigen situatie. Je bepaalt eerst wat er voor jou van waarde is. Heb je dat duidelijk voor ogen, vraag dan eens aan de mensen in je omgeving wat ze nodig hebben, of wie er wat kan gebruiken.

Delen

Bedenk eens wat je energie geeft. Wat vind je belangrijk om te ervaren in je werk, of in relatie tot anderen? Is dat het feit dat je alleen bijdraagt aan je eigen geluk en vrijheid, of ook aan dat van anderen? Wil je alles zelf houden, of kun je delen in wat je hebt; je overvloed?

Overvloed

In mijn situatie merk ik hoe blij ik word van het weggeven van waardevolle zaken aan anderen die het nodig hebben, of het goed kunnen gebruiken. Hoe langer ik hier nu mee bezig ben des te beter voel ik wat ik kan missen en waar ik afstand van kan doen. Inmiddels ga ik met plezier iedere dag weer aan de slag omdat ik weet waarvoor ik het doe. Ik creëer rust en ruimte voor mezelf in mijn nieuwe leefomgeving, maar daarnaast maak ik ook veel mensen blij. Nooit gedacht dat het zo’n uitwerking zou hebben op mij en mijn omgeving.

Om je nu ook te laten delen in deze kleine vreugde, zet ik de vijf manieren om plezier te bewaren in alles wat je doet nogmaals in willekeurige volgorde voor je op een rijtje:

#1. Gooi alle ballast overboord

#2. Creëer ruimte en overzicht

#3. Bepaal wat voor jou belangrijk is

#4. Laat los wat je niet meer nodig hebt

#5. Vraag waar je een ander mee kunt helpen

#6. Deel je overvloed

#7. Ga terug naar de essentie

 

Nu is mijn vraag aan jou: Wat herken je en wat ga je de komende 90 dagen inzetten om je plezier te bewaren bij alles wat je doet? Of heb je misschien nog aanvullingen, die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en laat je reactie hieronder achter.

Ik neem contact met je op en samen kijken we naar wat jij nodig hebt om dichter bij jezelf te komen en te blijven.

Ik waardeer het enorm als je deze blog met jouw relaties hier op LinkedIn zou willen delen om zo meer leerkrachten te kunnen helpen.

VOEG me gerust toe aan je netwerk hier op LinkedIn. Ik help je graag. 

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’ 

Karen Wessels

Ik ben een gedreven coach en ben enorm gemotiveerd om te kunnen bijdragen aan goed en vooral boeiend onderwijs dat aansluit bij deze tijd met alle uitdagingen waar we als maatschappij voor staan.

Mijn kerndoelen:
Samen bijdragen aan onderwijsinnovatie, boeiend lesgeven, waarde bieden, bewustmaking, inspireren, ontplooiing, persoonlijk contact maken, veiligheid creëren, respect tonen.

Mijn missie is vrouwen in het basisonderwijs te helpen verbindend te communiceren en met lef en plezier te werken, waardoor er een optimaal leer- en werkklimaat in de klas ontstaat waarin iedereen tot zijn recht komt. Waar iedereen gehoord en gezien wordt en zijn of haar volle potentieel kan ontwikkelen. Dit doe ik aan de hand van de door mij ontwikkelde S.T.E.R. methode.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *