Blog #34 5 elementen hoe je je verbindt met de ander
Mensen zijn groepsdieren en de groep vormt hun bescherming. Dat was duizenden jaren geleden zo en dat is nog steeds het geval. Op jonge leeftijd is het gezin waar je deel van uitmaakt je groep en vormt daarmee, als het goed is, jouw bescherming. Je wilt erbij horen en je zult er veel, zoniet alles, voor over hebben om dat te blijven. Je kunt stellen dat in verbinding zijn een basisbehoefte is van ieder mens.
Misschien herinner je dat nog wel dat je op school. Hoe belangrijk was het om een vriendje of vriendinnetje te hebben? Op het schoolplein mee te mogen doen met het spelletje, of na schooltijd om samen te zijn of te spelen? Hoe erg was het wel niet als je niet mocht meedoen? Het maakte je verdrietig en onzeker. Ik herinner me nog een moment dat ik moest bewijzen dat ik goed kon ‘elastieken’ om mee te mogen spelen met de groep meisjes uit mijn klas. Niet gewoon om wie ik was.
Als we op zoek zijn naar contact, dan zoeken we dat altijd buiten ons zelf, maar als we contact ervaren dan voelen we dat altijd in ons zelf. Is dat niet vreemd? Contact is dus een gevoel. Goed om eens te kijken wat verbinding nu precies is. Uit welke elementen het bestaat, zodat je kunt onderzoeken wat je kunt doen om verbinding te versterken of te vormen. Een goede manier om meer bewustzijn te creëren omtrent het tegengaan van pestgedrag op school of op het werk.
1. In het geval van het meisje op het schoolplein betekent verbinding erbij mogen horen en meedoen, helemaal zoals ze is. Met al haar leuke en minder leuke kanten. Hoe fijn is het niet om gewoon geaccepteerd te worden om wie je bent, ook al kun je niet goed voetballen, hardlopen of draag je niet dezelfde gympen als de anderen.
2. Verbinden heeft ook te maken met wederkerigheid. Elkaar praktisch helpen, maar ook mentaal ondersteunen. Je hebt iets voor elkaar over, zonder dat je daar direct iets voor terug verwacht. Zonder enige bijbedoeling de ander met iets helpen of een luisterend oor aanbieden
3. Wanneer je mij financieel helpt omdat ik schulden heb, dan doe je dat uit betrokkenheid en niet omdat je je daarom stiekum beter voelt dan ik. Verbinding heeft ook vooral te maken met gelijkwaardigheid. De ander laten voelen dat je beseft dat ook jij in een dergelijke situatie kan komen te zitten.
4. Elkaar helpen en ondersteunen zonder oordeel. Als je geen moeite hebt met een ander te helpen, hoe is het dan voor je om zelf hulp te vragen. Hoe werkt dat zonder dat je daar een oordeel op hebt naar jezelf? Hoe kwetsbaar durf jij jezelf op te stellen.
5. Wanneer je verbinding ervaart met een ander dan voel je dat van binnen. Het kan komen door een gesprek met een wildvreemd persoon op een terras. Na afloop voel jij, of de ander, zich prettig, of zelfs verrijkt. Ineens ben je in staat om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Je ervaart over en weer veel energie.
Samenvattend zet ik de 5 elementen waardoor je verbinding kunt versterken nog even voor je op een rij:
#1. Accepteer de ander helemaal zoals die is
#2. Handel vanuit wederkerigheid
#3. Ga uit van gelijkwaardigheid
#4. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen
#5. Geef en ontvang positieve energie
Nu is mijn vraag aan jou is: Wat herken je en wat ga je de komende 90 dagen inzetten om je talent te ontdekken? Of heb je misschien nog aanvullingen, die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en laat je reactie hieronder achter.
Ik waardeer het enorm als je deze blog zou willen delen met jouw relaties op Linkedin, zodat meer leerkrachten geholpen kunnen worden.
VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂 Hopelijk zien we elkaar snel!
‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’
0 reacties