Blog #28 5 goede redenen om congruent te zijn

Congruentie is een mooi woord, dat veel wordt gebruikt, maar wat vaak wordt onderschat. Wat betekent het nu eigenlijk? Alleen maar zeggen wat je denkt en denken wat je zegt, of is het meer? Mijn ervaring is dat het vooral ook met voelen te maken heeft.

Oprecht zijn

Wanneer iemand oprecht blij voor je is, omdat je een succes hebt geboekt, dan zie je, hoor je en voel je instant of diegene het meent. Een kleine hapering, of wellicht een ‘grappige’ opmerking zeggen vaak genoeg om te weten. De ander is al niet meer geloofwaardig je voelt dat deze niet oprecht is.

Voelen geeft de doorslag

Er komt meer kijken bij congruent zijn en daar heb ik een heel duidelijk mogen ervaren hoe het is om je congruent te voelen. Het gebeurde tijdens het oefenen van mijn paard om deze in te spannen. Op een gegeven moment schrok ze van de nieuwe situatie, trok zich los en sloeg op hol in de wei met de lange leidsels achter zich aan slepend. Dit feit en het geluid die dit maakte, zorgden ervoor dat ze nog harder ging rennen. Ze dreigde verstrikt te raken in de leidsels met alle gevolgen van dien. Direct voelde ik voelde dat ik heel kalm moest blijven om een ramp te voorkomen.

Overtuigende houding

Met alle overtuiging die ik in me had sprak ik haar rustig toe en probeerde haar zo te kalmeren. Ik bleef in het midden van de wei staan en hield net zo lang vol totdat ze vaart minderde. Dat was het moment waarop er net genoeg tijd was om de leidsels los te koppelen. Dit gevoel van overtuiging in mijn hele wezen leggen in combinatie met mijn eigen standvastige houding hebben erger kunnen voorkomen. Dit is een niet alledaags voorbeeld, maar voor mij wel het gevoel om voor ogen te houden als het om congruentie gaat. Ik hecht veel waarde aan de oprechtheid van dieren en daarom is deze ervaring ook erg belangrijk voor me.

Onbewuste kant valt niet samen met je bewuste kant

Voor mensen geldt eigenlijk hetzelfde en ik durf te beweren dat kinderen nog eerder dan volwassenen in de gaten hebben of je congruent bent in de dingen die je doet en zegt. Of het klopt. Het kan zelfs zijn dat je denkt dat je oprecht bent, maar ergens in je onbewustzijn blijkt dat dit niet helemaal het geval is. Wanneer je bijvoorbeeld een opmerking maakt over het gedrag van je kind omdat het niet eerlijk tegen je is geweest. Deze spiegelt jouw eigen oneerlijkheid terug waar je op dat moment niet bewust van bent. Wanneer je daar later bewust bij stil staat, blijkt vaak dat klopt, maar dat je je er niet bewust van bent geweest op dat moment.

Wees open over je incongruentie

Om congruent te zijn, vraagt bewustzijn op meerdere niveaus. Om iets te bereiken komt het aan om niet alleen je juiste woorden te gebruiken, maar deze ook te ondersteunen met je houding en je gevoel. Als dat gevoel niet overeen komt met hetgeen je wilt bereiken, dan gaat het niet werken. Dan kun je beter toegeven dat je je bijvoorbeeld onzeker voelt, maar dat je dit eigenlijk niet wilt. Dit is voor de ander beter te begrijpen en opent de mogelijkheid om hierover verder in gesprek te gaan.

Daarom hieronder een samenvatting van de 5 redenen om congruent te zijn:

# 1. Oprecht zijn

#2. Voelen geeft de doorslag 

# 3. Neem een overtuigende houding aan

# 4. Je bewuste en onbewuste kant laten samenvallen

# 5. Wees open over je incongruentie

 

Mijn vraag aan jou is: Wat herken je en wat ga je de komende 90 dagen inzetten om meer veiligheid in te voeren in je klas? Of heb jij wellicht nog aanvullingen, die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en laat je reactie hieronder.

Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact met me op via karen@karen-wessels.nl of via Linkedin. VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂

Of boek een GRATIS doorbraaksessie. Samen kijken we gedurende een 30 minuten gesprek naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te worden of te blijven.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *