Blog #4 Acceptatie

Het moment van volledig acceptatie creëert ruimte voor iets nieuws.

Accepteren betekent iets er helemaal laten zijn wat er op dit moment is. Dat kan een vervelende situatie zijn, of een negatief (zelf) beeld in bepaalde situaties, of schaamte over een beslissing die je hebt genomen en die je niet meer kunt terugdraaien.

Vaak zijn we geneigd om alles wat negatief is weg te stoppen. Wat je niet ziet is er niet meer. Niets is minder waar. Hoe harder je ontkent, des de harder komt het negatieve gevoel terug, als een boemerang. Ieder keer heb je weer de confrontatie met dat gevoel.

Er zijn ook mensen die rondjes draaien in hun ellende. Het lijkt alsof ze zich juist hieraan vastklampen. Ze zitten in hun slachtofferrol en willen er niet meer uit. Het is een deel van hun identiteit geworden. Tegen hen is geen kruid gewassen.

Ik behoor tot de eerste groep, de wegdrukkers. Iedere keer kwam het gevoel weer bij me boven van tekortschieten in het contact met een vriendin die ik al jaren kende. We hadden samen veel meegemaakt en daarom kon ik niet begrijpen dat er zo’n afstand groeide tussen ons. Van alles heb ik ingezet. Met open vizier en op een vriendelijke manier.

Iedere keer leek het alsof de afstand tussen ons groter werd. Dan verzon ik voor mezelf verzachtende omstandigheden en drukte het weer naar de achtergrond. Ik zat volledig in de ontkenning dat er eigenlijk geen sprake meer was van vriendschap. Het heeft me veel tijd en energie gekost. Denken over hoe ik het contact kon herstellen. Uiteindelijk hebben mijn pogingen nergens toe geleid. Ik voelde me niet begrepen en verdrietig.

Na een tijdje wist ik dat ik iets moest doen om van dit gevoel af te komen. Ik ben gaan zitten en heb de situatie volledig toegelaten in al haar facetten. Niet fijn, maar alles mocht er zijn. Ik zat helemaal in dat nare gevoel. Na korte tijd ontstond er ontspanning in mijn lijf. Mijn ademhaling werd rustiger, net als mijn hartslag. Er kwam weer rust en ruimte in mijn hoofd.

Pas toen ik mezelf toestond om de situatie volledig te accepteren, verdween mijn akelige gevoel. Omdat ik mezelf toestond om het er helemaal te laten zijn, kon ik het loslaten. Wat een opluchting!

Gedane zaken kun je niet meer terugdraaien, maar je kunt er wel voor kiezen om er anders mee om te gaan.

 

Hoe ga jij om met teleurstelling, afwijzing, schaamte, verdriet, boosheid? Deel het met ons!

 

# ontkennen

# wegstoppen

# vasthouden

# de situatie er laten zijn

# loslaten

# accepteren

 

Welke van deze manieren ga jij de komende 90 dagen zeker toepassen?

Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact met me op via karen@karen-wessels.nl of via Linkedin. VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂

Of boek een GRATIS doorbraaksessie. Samen kijken we gedurende een 30 minuten gesprek naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te worden of te blijven.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *