Blog #20 7 Wegen die leiden naar openheid

Open communicatie is wat anders dan het delen van je privé geheimen. Het valt of staat met een aantal factoren die een belangrijke randvoorwaarde vormen om die openheid te realiseren.

Je kent misschien wel zo’n situatie waarin mensen met elkaar praten, maar niet zeggen wat ze werkelijk bedoelen. Je voelt dat. Er speelt meer, alleen wordt er om de hete brei heen gedraaid.

Waarom is het zo belangrijk om openheid te ervaren? Thuis, in je werk en in je vriendenkring? Ga maar eens na wat er met jou gebeurt als dat niet het geval is. In deze blog vind je op een rij wat nodig is om openheid te realiseren.

7 wegen die leiden naar openheid:

#1  Veiligheid

Wanneer je wordt afgerekend op je afwijkende mening, of achteraf negatief wordt bekritiseerd, of van anderen moet horen wat er over je wordt gezegd, voelt op z’n zachts gezegd niet veilig. Je houdt je mond en bedenkt je wel twee keer voordat je nog eens wat zegt. Veiligheid is een hele belangrijke voorwaarde voor openheid.

#2   Vertrouwen

Door openheid ontstaat er een menselijke onderlinge verbinding, een gevoel van gemeenschappelijkheid. Zonder dat gevoel leef en werk je langs elkaar heen. Wil je dit voorkomen dan is vertrouwen het sleutelwoord.

#3 Verbinding

Zonder menselijke verbinding is er geen gevoel van ‘er samen voor te gaan’. Misschien is dit wel de belangrijkste reden voor een groep dat van een groep individuen een team maakt. 

#4 Positieve sfeer

Een goede (werk)sfeer heeft niets te maken met koffiepraatjes en informele borrels, maar hangt vooral af van factoren als een goede onderlinge verstandhouding, waarin je oprecht bent en elkaar kunt steunen, belangrijk zijn.

#5  Delen

Alleen als je met elkaar kunt delen wat je vindt van jezelf, het werk en/of elkaar, zonder conflicten, ontstaat er onderlinge verbinding. Dat voelt fijn en veilig. Dit is op je werk niet anders dan in je privésituatie.

#6 Waardering

Een complimentje krijgen is natuurlijk leuk, maar waar om gaat is dat je echt gezien en gewaardeerd wordt door je omgeving om wie je bent, met al je kwaliteiten, kennis en vaardigheden. Daar bloei je niet alleen van op het opent je ook.

#7  Zinvolheid

Bepaal wat zinvol is voor jou. Door zinvolle dingen te doen ontstaat er positieve energie waarmee je in beweging komt, die je motiveert en maakt dat je je best te doet en doorgaat met de dingen te doen die je belangrijk vindt.

Samenvatting: 7 wegen naar openheid:

# Veiligheid

# Vertrouwen

# Verbinding

# Positieve sfeer

# Delen

# Zinvol

 

Nu vraag ik je: Wat is voor jou herkenbaar en wat ga je de komende 90 dagen toepassen? Of heb jij aanvullende factoren die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en geef je reactie hieronder.

Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact met me op via karen@karen-wessels.nl of via Linkedin. VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂

Of boek een GRATIS doorbraaksessie. Samen kijken we gedurende een 30 minuten gesprek naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te worden of te blijven.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *