Blog #19 7 Topstrategien om je motivatie te boosten

Vandaag ga ik in op één van de actuele pijnpunten in het primair onderwijs. Dit keer op het thema intrinsieke motivatie. De motivatie, die van binnenuit komt. Heel belangrijk en waardevol als je die hebt. Het heeft niet alleen positief effect op je creativiteit en je omgeving, maar vormt ook een stevig fundament om op verder te kunnen bouwen.

Tegenover intrinsieke motivatie staat de motivatie die uit externe factoren voortkomt; extrinsieke motivatie. De belangrijkste factor vormt de beloning. Een mooi voorbeeld vormt mijn mini -hockeyteam dat ik coachte. De mannetjes hadden alle wedstrijden tot nu toe verloren. We speelden uit en stonden al vroeg op een koud veld ergens in de polder. In de pauze stonden ze weer 1-0 achter. Ik heb ze toegesproken en een Happy Meal in het vooruitzicht gesteld als ze gelijk zouden spelen. Opvallend was dat ze daarna vochten voor iedere meter en ze zelfs wonnen!

Iets waar mijn mini’s nog niet zo door werden geplaagd, maar wat voor velen ook een belangrijke drijfveer vormt is competitie. Het willen winnen wat er ook gebeurt. Altijd nummer 1 willen zijn. Het voordeel van extrinsieke motivatie is dat je iemand direct, dat wil zeggen in het moment, kan motiveren. Maar het werkt alleen zolang de uitkomst voordelig is voor de ontvanger.

Laten we wel wezen. Gebrek aan motivatie kan grote impact hebben op je leven. Bedenk maar eens wat het kan betekenen op school. Je haalt lage cijfers, waardoor je school nog minder ziet zitten en raakt in een vicieuze cirkel. Je loopt zelfs het risico om van school gestuurd te worden; een drop-out te worden.

Datzelfde geldt voor je baan. Wanneer je niet gemotiveerd bent, zie je dat niet alleen aan je resultaten, maar straal je dat ook af op je omgeving. Je loopt kans ontslagen te worden. Om maar niet te spreken van het effect op je collega’s. Die vinden je na verloop van tijd niet meer zo tof en beginnen je te mijden. Daardoor wordt het nog minder leuk op je werk.

Dit geldt natuurlijk zeker ook voor interpersoonlijke relaties waarin je niet investeert. Die gaan niet werken. Immers, het is geven en nemen in het leven en je voelt op je klompen aan waar het op uitdraait, als dat van één moet komen.

Daarom vind je hieronder mijn 7 top strategieën om je motivatie te boosten op een rij:

#1 Wees autonoom

Een belangrijke driver om gemotiveerd te zijn en te blijven is het hebben van controle over je leven en de dingen die je doet. Daarom is autonomie, het kunnen maken van je eigen keuzes, een belangrijke factor voor je motivatie.

#2 Omring je met positiviteit

Voor je motivatie is het van belang om mensen om je heen te hebben, die een positieve invloed op je uitoefenen en je steunen in wat je doet.  

# 3 Handel vanuit ‘willen’

Een belangrijk onderdeel van intrinsieke motivatie is de wil om iets te doen. Waarom wil je iets bereiken? Wat is je doel? Willen voelt zo anders dan moeten en maakt dat je van hieruit veel makkelijker je streven kunt volhouden.

# 4 Maak kleine stappen

Zet je jezelf in beweging en maak kleine stappen richting je einddoel. Zo hou je het overzichtelijk en kun je het langer volhouden om je volgende stappen te zetten die nodig zijn.

# 5  Daag jezelf uit

Heel motiverend is om datgene te doen wat je heel makkelijk afgaat. Dat voelt fijn. Maar voorkom dat je op de automatische piloot gaat werken. Daag jezelf ook uit en stretch jezelf en probeer het net iets anders te doen. Daardoor wordt het nog leuker.

# 6 Houd je focus

Verdeelde aandacht betekent dat je met meerdere dingen tegelijk bezig bent. Het risico om van alles een beetje te doen ligt op de loer. Focus je dus op één ding tegelijk, zodat je dit met volledige aandacht kan doen. Je zult zien dat je veel sneller resultaat bereikt.

# 7 Gun jezelf qualitytime

Neem tussen je werkzaamheden door consequent tijd voor jezelf om iets te doen waarvan je ontspant. Al is het maar kort. Laad je accu weer op door even iets leuks doen. Helemaal fijn is het om naar buiten te gaan voor een lekkere wandeling. Even alles parkeren en een frisse neus te halen. Zonder laptop of telefoon! 

Samenvatting: 7 top strategieën om je motivatie te boosten:

# 1 Wees autonoom

# 2 Omring je met positiviteit

# 3 Handel vanuit ‘willen’

# 4 Maak kleine stappen

# 5 Daag jezelf uit

# 6 Hou je focus

# 7 Gun jezelf qualitytime 

Nu vraag ik je: Wat is voor jou herkenbaar en wat ga je de komende 90 dagen toepassen? Of heb jij aanvullende motivatiefactoren die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en geef je reactie hieronder.

Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact met me op via karen@karen-wessels.nl of via Linkedin. VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂

Of boek een GRATIS doorbraaksessie. Samen kijken we gedurende een 30 minuten gesprek naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te worden of te blijven.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *