Blog #26 7 Stappen naar emotioneel bewustzijn

Al heel jong leren we dat ‘Stoere jongens niet huilen’ en ‘Meisjes niet zo moeten zeuren.’ Daardoor leren we ons gevoel te onderdrukken, omdat er een lading op wordt gelegd door je omgeving. We houden ons dus maar flink en praten niet over wat we voelen en/of ervaren.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de meesten van ons hebben van huis uit niet meegekregen hoe je moet omgaan met emoties. Laat staan dat we geleerd hebben woorden te geven aan ons gevoel, maar laat ik voor mezelf spreken.

In mijn ogen is het belangrijk om al vroeg bewust te worden van je onbewuste programma’s. Om je emotionele zelfbewustzijn te ontwikkelen en jezelf beter te kunnen begrijpen, waardoor je weerbaarheid toeneemt.

Daarom zet ik hieronder 7 stappen naar emotioneel bewustzijn voor je op een rij:

#1. Ervaar

Voor mij was er het moment dat ik een klein meisje zou voorlezen voor het slapen gaan. Ik woonde net in het buitenland en kende haar en haar familie niet zo goed. Terwijl ik daar zat met het sprookjesboek op mijn schoot kon ik opeens geen woord meer uitbrengen. Ik schaamde me, maar begreep pas later dat herinneringen aan vroeger een rol speelden.

#2. Herkennen

Een pijnlijke ervaring die ik liever niet had meegemaakt, maar ik begreep wel waarom het gebeurde. Een gevoel herkennen en weten waar dat mee te maken heeft, is belangrijk. Alleen vraagt het wel wat tijd en oefening om daar achter te komen.  

#3. Erken je gevoel

Pas later begreep ik dat ik de geborgenheid van mijn familie miste en realiseerde me dat ik die emoties ik al lange tijd had weggeduwd. Door mijn gevoel te erkennen, mocht de emotie er zijn. Het gaf me direct meer lucht en ruimte.

#4. Laat je gevoel toe

Alleen al het jezelf toestaan om te voelen welke emoties er op een gegeven moment zijn en die toe laten, is een belangrijke stap naar bewustzijn. Meer ruimte geven aan je boosheid, je verdriet of je vreugde. Doe je dit niet dan kan er frustratie, agressie, of in het ergste geval zelfs depressie ontstaan.

#5. Geef woorden aan je gevoel

Hoe fijn is het als je vrijuit over je probleem kunt praten en woorden kunt geven aan hetgeen je voelt? Met je familie, met vrienden, of juist iemand op school? Toch vinden we het blijkbaar moeilijk om onze schaamte te overwinnen en open te zijn over wat ons emotioneert.  

#6. Kies hoe je je wilt voelen

Laat je je meeslepen in de situatie, of laat je je niet van de wijs brengen? De keuze is aan jou, want je kunt emoties bewust sturen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een positieve houding aan te nemen tijdens een lastig gesprek. Je niet laten verleiden om negatieve uitspraken te doen. Op die manier bepaal je zelf hoe je je wilt voelen.

#7. Luister naar je lichaam

Je lichaam speelt een hoofdrol in het ervaren van je gevoel. We kennen allemaal wel de vlinders in je buik, een brok in je keel, zweet in je handen, of pijn in je hart. Als we op zoek zijn naar contact, dan zoeken we dat altijd buiten ons zelf, maar contact zit in ons zelf. Sta dus goed in verbinding met jezelf, voel en luister naar je lichaam, want dat liegt nooit.

Samengevat nogmaals de 7 stappen naar emotioneel bewustzijn:

#1. Ervaar

#2. Herken je gevoel

#3. Erken je gevoel

#4. Laat je gevoel toe

#5. Geef woorden aan je gevoel

#6. Kies hoe je je wilt voelen

#7. Luister naar je lichaam

 

Nu vraag ik je: Wat is voor jou herkenbaar en wat ga je de komende 90 dagen inzetten om beter bij je emoties te komen? Of heb jij nog aanvullingen, die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en geef je reactie hieronder.

Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact met me op via karen@karen-wessels.nl of via Linkedin. VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂

Of boek een GRATIS doorbraaksessie. Samen kijken we gedurende een 30 minuten gesprek naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te worden of te blijven.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *