Blog #10 7 Ingrediënten voor openheid

Dit is vast wel eens tegen je gezegd, of je hebt het zelf tegen iemand gezegd. Doe maar gewoon, zoals we allemaal doen, dan hebben we ook geen last van je. Afhankelijk van wie het zegt, kan het een behoorlijke impact hebben.

Het maakt je onzeker. Daarom spiegelen we ons vaak aan anderen om te toetsen ´Ben ik wel goed genoeg´, of ´Wat zal hij wel niet van me denken.’ Daarmee kleuren we precies tussen de lijntjes. Je wilt gewaardeerd worden om wie je bent. Gezien worden met jouw unieke kwaliteiten.

Je zit in een rol die je zo goed mogelijk wilt vervullen. Ook al ben je zeker van je zaak, zodra er anderen vinden dat je jouw rol anders zou moeten invullen, ga je twijfelen. Als je jezelf afhankelijk gaat maken van de ongevraagde mening van een ander verlies je je zelfvertrouwen en je authentieke zelf.

Het overkwam een klant van mij. Ze is een ervaren leerkracht, maar werd onzeker in de klas, angstig bijna. Ze voelde zich zo anders dan haar collega waarmee ze sinds kort in duo voor groep 8 stond. Haar collega benaderde de pre-puberende kinderen zo anders en was in haar ogen soms op het onredelijke af. Niet alleen tegen de leerlingen maar ook tegen haar.

Mijn klant was zachter en had meer begrip voor het gedrag van de leerlingen. Maar ze zag dat haar collega orde in de klas hield, terwijl zij alle zeilen bij moest zetten om les te kunnen geven. Op school namen de kinderen een loopje met haar. Zelfs thuis deden haar kinderen dat ook. Op een gegeven moment meldde ze zich ziek en vroeg mij om hulp.

De basisbehoefte van de mens is leven in liefde en harmonie. Vanuit die waarden had ze ooit gekozen voor dit vak, maar ze was ervan afgeraakt. Ze stond niet meer in contact met zichzelf. Eerst moesten we door haar oude angst heen, maar binnen vrij korte tijd kon ze weer bij de kern van zichzelf komen en ook blijven.

Een paar weken later ging ze weer aan het werk en stuurde me deze mail. ‘Ik weet niet wat er gebeurd is maar mijn leerlingen zijn rustiger en vrolijker. Vanmorgen kwam een van de ’lastige jongens’ naar me toe pakte me arm en begon spontaan te vertellen over zijn voetbalwedstrijd. Hij had gewonnen.’ Maar dit ontroerde me: ‘Gisteren ging mijn grote dochter, die het weekend thuis was, spontaan bij me op schoot zitten. Dat was heel lang geleden.’

Ze had geleerd hoe ze dicht bij zichzelf kon blijven. Door haar authentieke zelf te zijn stond ze stevig in haar schoenen. Ze deed de dingen weer op haar eigen manier, vanuit haar kern. Ze straalde weer de liefdevolle energie uit die in haar zat. De leerlingen, maar ook haar eigen kinderen voelden de ontspanning bij haar. Dat werkte als een magneet. 

 

5 tips om weer bij jezelf te komen

# Maak je nooit afhankelijk van andermans mening

# Ga terug naar het gevoel waarom je voor jouw vak hebt gekozen

# Kies de stappen die je wilt zetten

# Geef liefdevolle aandacht aan jezelf en de ander

# Hou vast aan jouw waarden

 

Welke van de vijf manieren ga jij de komende 90 dagen zeker toepassen?

Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact met me op via karen@karen-wessels.nl of via Linkedin. VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂

Of boek een GRATIS doorbraaksessie. Samen kijken we gedurende een 30 minuten gesprek naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te worden of te blijven.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *