Blog #18 7 Eenvoudige manieren om een leuke collega te zijn

Het ontbreken van collegialiteit is een belangrijk onderwerp dat genoemd is in mijn vorige blog #16, dat gaat over de meest gevoelde 7 pijnpunten van vrouwen binnen het primair onderwijs. Vandaag ga ik dieper in op het thema collegialiteit en geef ik aan hoe je een betere, leukere en fijne collega kunt zijn voor een ander.  

Goed kunnen samenwerken is altijd belangrijk binnen een organisatie, maar het belang hiervan voor een schoolorganisatie is evident. Immers, de gestelde kerndoelen behaal je alleen met vereende krachten.

Eén hele belangrijke daarvan is leerlingen te leren samenwerken. Het getuigt van goed leiderschap om hierin het juiste voorbeeld te geven en voor te leven wat samenwerking inhoudt en hoe collegialiteit eruit ziet.

Daarom geef ik je hieronder 7 eenvoudige manieren op een rij hoe je een leuke collega kunt zijn. Lees snel verder want ik heb speciaal iets voor jou ontwikkeld. Het is geheel gratis en zal je zeker verder helpen om hierin verder te komen.

#1 Oprecht

Wees eerlijk in je gedrag naar je collega’s. Speel geen rol, maar spreek je uit wanneer je ergens mee zit. Dat geldt andersom ook, want er is niets zo ondermijnend in het contact tussen collega’s als te voelen dat er iets is, maar daar niet open over wordt gesproken.

#2 Empathisch

Iedereen wil zich begrepen voelen. Wanneer je collega niet in staat is om bepaald probleem op te lossen, verplaats je dan eens in die ander en denk mee. Geef aan dat je begrijpt hoe de ander zich moet voelen en biedt aan om samen tot een oplossing te komen.

#3 Behulpzaam

Wanneer je signaleert dat je collega het erg druk is en veel te doen heeft, wacht dan niet tot de ander helemaal vastloopt en jou om hulp vraagt, maar biedt zelf je hulp aan. Maak samen goede afspraken en kom deze ook na.

#4 Laagdrempelig

Lachen of glimlachen eens wat vaker. Het is een eenvoudige manier om te tonen dat je lekker in je vel zit. Het helpt niet alleen de ander maar ook jezelf. Wanneer jij ontspannen bent, straal je dat af op je omgeving. Je bent daardoor ook veel beter benaderbaar voor een ander.   

#5 Veilig

Voor een sfeer van collegialiteit is vertrouwen nodig. Je wilt je thuis kunnen voelen bij je collega’s. Je kunnen uitspreken, of fouten durven maken, zonder dat je daar direct, of achteraf op wordt afgerekend. Wees veilig voor de ander.

#6 Gelijkwaardig

Iedereen in het team heeft hetzelfde doel voor ogen en streeft naar een optimaal resultaat voor alle leerlingen in de klas. Voor de één is dat makkelijker te doen dan voor de ander, omdat die meer ervaring heeft of andere vaardigheden. Vind het daarom vanzelfsprekend om jouw kennis en ervaring te delen.

#7 Hartelijk

Geef je collega eens een compliment. Laat voelen dat je hem of haar waardeert om wie die is en niet alleen om wat die goed doet. Of stuur eens spontaan een bedankje. Je versterkt hiermee je werkrelatie op een leuke manier.

 

Samengevat: 7 eenvoudige manieren om een leuke collega te zijn

#1 Oprecht

#2 Empathisch

#3 Behulpzaam

#4 Laagdrempelig

#5 Veilig

#6 Gelijkwaardig

#7 Hartelijk

Nu vraag ik je: Wat is voor jou herkenbaar? Of wil jij andere manieren toevoegen die ik nog niet genoemd heb? Laat het me weten en geef je reactie hieronder.

Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact met me op via karen@karen-wessels.nl of via Linkedin. VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂

Of boek een GRATIS doorbraaksessie. Samen kijken we gedurende een 30 minuten gesprek naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te worden of te blijven.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *