Blog #24 5 Tips om succesvol assertief te zijn
Ieder dag is er wel een situatie waarin je voelt dat je voor jezelf moet opkomen. Bijvoorbeeld als je hoort dat een collega achter je rug over je roddelt, of als iemand snel je parkeerplek inpikt terwijl je al een tijdje staat te wachten. Iemand maakt misbruik van je goedheid en zonder iets te zeggen betaal je toch weer de rekening in de kroeg laat betalen, of wanneer iemand zijn afspraken met jou niet nakomt waar je zo op gerekend hebt. Zo zijn er vele voorbeelden te geven waarbij je assertief zou moeten zijn, maar wat je niet (altijd) durft te zijn.
Erbij horen
Je doet net alsof je het niet erg vindt, of niets gezien, gemerkt of gehoord hebt en vermijdt de confrontatie. Je steekt je kop in het zand, want dat vind je makkelijker dan de stress te hebben van een conflict met een ander. Bovendien ben je bang om niet meer aardig gevonden en er daardoor niet meer bij de groep hoort.
Niet asociaal overkomen
Je denkt dat wanneer je niet toegeeft aan de ander dat je dan asociaal bent. Daarom geef je maar toe en denk je zo het beste te doen en de vrede te kunnen bewaren. Vaak zal dit niet begrepen worden en blijf je achter gefrustreerd achter.
Verlegen
Je bent verlegen en wilt liever niet in het middelpunt van de belangstelling staan. Wanneer je ingaat tegen iemand anders, richt je juist de aandacht op jezelf en dat wil je voorkomen. Daarom hou je maar je mond.
Om een eind te maken aan deze misvattingen geef ik hieronder 5 tips die ervoor zorgen dat jij succesvol voor jezelf opkomt en niet meer over je heen laat lopen:
# 1. Geloof in jezelf
Ga terug naar het moment waarop je een keer wél uitkwam voor je mening. Misschien wel met de zenuwen in je lijf, maar je hebt het gedaan, omdat je niet anders meer kon. Dat was het moment waarop je ergens totaal niet mee eens was, of ergens sterk van overtuigd was. Haal dat gevoel terug in jezelf, want dat was het moment waarop je opkwam voor jezelf en in jezelf geloofde!
#2. Geef jezelf een time-out
Als iemand je weer vraagt iets te doen, terwijl je er geen tijd voor hebt, vraag hem of haar dan waarom deze vindt dat jij dit moet doen? Een waarom nu en niet later, of zeg dat je erover na zult denken. Wees gewoon geïnteresseerd en wees zonder oordeel. Het voordeel hiervan is dat je niets hoeft te zeggen, alleen maar te vragen. Dit zorgt ervoor dat je achter de werkelijke motivatie van de ander komt. Alleen dan kun je er concreet iets mee doen.
#3. Toon begrip voor de ander
Je hoeft het niet direct eens te zijn met de ander, je hoeft alleen maar begrip te tonen door te zeggen: ‘Ik begrijp dat je dat wilt, of ‘Ik begrijp dat je dit denkt’ . Hiermee zeg je niet dat je dezelfde mening hebt. Begrip voor de mening van de ander is belangrijk, omdat hieruit naar voren komt dat het een mening is, maar niet direct de waarheid. Op deze manier ben je beter in staat om kritiek of het verzoek om te buigen. Je haalt hiermee het conflict uit het gesprek.
#4. Zeg wat het met je doet
Niemand anders kan echt voor je opkomen, dus moet je zelf deze lastige stap nemen. Zeg gewoon wat je vindt op een rustige manier. Benoem datgene wat je is opgevallen en zeg wat het met je doet in plaats van de ander verwijten te maken, maar spreek vanuit je gevoel.
#5. Leer de ander met je omgaan
Iemand kan niet in je hoofd kijken, dus is het belangrijk dat je de ander zegt wat er in je omgaat. Bedenk eens hoe vervelend je je voelt als je weer niet zegt wat je echt vindt. Het kost misschien veel moeite, zeker in het begin, maar door je gedrag leer je hoe anderen met je moeten omgaan en gaan ze zien wie je werkelijk bent.
Samengevat nog even de 5 tips om succesvol assertief te zijn op een rij
#1. Geloof in je zelf
#2. Stel vragen
#3. Toon begrip voor de ander
#4. Zeg wat het met je doet
#5. Leer de ander met je omgaan
Nu vraag ik je: Wat is voor jou herkenbaar en wat ga je de komende 90 dagen inzetten om meer assertief te zijn? Of heb jij nog aanvullingen, die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en geef je reactie hieronder.
Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact met me op via karen@karen-wessels.nl of via Linkedin. VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂
Of boek een GRATIS doorbraaksessie. Samen kijken we gedurende een 30 minuten gesprek naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te worden of te blijven.
Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!
‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’
0 reacties