Blog #12 5 Simpele stappen om succesvol samen te werken (ook op afstand!)

In mijn vorige blog heb ik uitgelegd hoe belangrijk wederkerigheid is in het contact met anderen en de bereidheid om je af te stemmen op elkaar. Zonder een dergelijke houding is een vruchtbare samenwerking vroeg of laat gedoemd te mislukken.

Wederkerigheid betekent in dit geval dat je beseft en erkent dat je afhankelijk bent van elkaar. Met name geldt dat voor goed contact met elkaar. Of dat nu thuis is met je partner en kinderen, op je werk met collega’s, op school met je leerlingen, of buiten op straat je te houden aan de nieuwe gedragsregels om afstand te bewaren. Zeker nu we veel op afstand met elkaar moeten werken.

Wil je echt resultaat hebben en mensen motiveren om zich te committeren aan een gezamenlijk doel, of dat nu huisregels zijn, of het werken aan een project met je team, dan volstaat niet alleen het gedogen van anderen om je heen, omdat je nu eenmaal in dezelfde situatie zit, maar dan zal je bereid moeten om rekening met elkaar te houden. Je zult op elkaar moeten afstemmen. Je opstellen in alle oprechtheid en gelijkwaardigheid in dienst van het grotere geheel.

Denk niet dat dit met woorden alleen is te realiseren. Samenwerken vereist betrokkenheid bij elkaar. Weten hoe het met de ander gaat. Hoe zit hij/zij in zijn vel. Niet voor iedereen even gemakkelijk om rekening houden met elkaar, want sommigen vinden nu eenmaal dat zij meer rechten hebben, beter zijn, of het zwaarder hebben dan anderen.

De kunst is om je zonder vooroordeel open te stellen voor de ander. Voor diens ideeën, meningen, opvattingen en omstandigheden. Dat betekent niet dat je het altijd met elkaar eens hoeft te zijn, of over je heen moet laten lopen, maar wel dat je oog hebt voor de ander.

Ook als je het niet eens bent over de gang van zaken, bekijk dan waar je elkaar wél kunt vinden, zodat het contact niet stopt maar je in gesprek blijft. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om bereid te zijn in gesprek blijven met elkaar. Want zodra dat niet meer het geval is, ontstaat er wantrouwen en weerstand. Dan gaan er hele andere machinaties spelen, waardoor de samenwerking roemloos ten onder gaat.

 

Daarom nog even de 5 simpele stappen om succesvol samen te werken op een rij:

# besef van wederkerigheid

# wees congruent

# ga uit van gelijkwaardigheid

# wees betrokken bij de ander

# blijf in gesprek

 

Nu vraag ik je: wat spreekt jou aan? En hoe ga je dit de komende 90 dagen toepassen? 

Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact met me op via karen@karen-wessels.nl of via Linkedin. VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂

Of boek een GRATIS doorbraaksessie. Samen kijken we gedurende een 30 minuten gesprek naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te worden of te blijven.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *