Blog #27 5 Simpele stappen naar verbindende veiligheid

Veiligheid is voor iedereen anders. Wat voor de één veilig is, voelt voor de ander onveilig. De één voelt zich veilig op 2 kilometer hoogte in het mandje hangend onder een luchtballon, de ander met een valhelm op afdalen op de racefiets, of met een pitbull als waakhond in huis. Het gaat niet alleen over veiligheidsinstructies, of het veilig gebruiken van middelen, maar ook over veilig gedrag dat voor iemand bepaalt of iets veilig is of niet.

Hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt in de klas? Uit ervaring weet ik dat er veel regels en protocollen zijn, die door anderen zijn gemaakt en worden opgelegd. Regels waarvoor niemand zich echt verantwoordelijk voelt, of lijken je te ontslaan van de verantwoordelijk om zelfstandig te handelen in geval van nood. Die vooral worden gebruikt om je achter te kunnen verschuilen als er iets aan de hand is.

Hoe belangrijk is het niet om iedereen het gevoel te geven veilig te zijn, maar hoe bereik je dat? Hieronder geef ik je in 5 simpele stappen aan hoe je een breed gedragen gevoel van veiligheid kunt realiseren in je klas. Deze tips zijn natuurlijk ook toe te passen op teams of groepen in bedrijven of instellingen.

5 simpele stappen naar verbindende veiligheid:

#1. Bepaal de veiligheidsregels

Bepaal samen met alle kinderen in de klas de veiligheidsregels voor de groep. Schrijf alles op en rubriceer alle suggesties, zodat er een aantal gemeenschappelijke punten uitkomen die je vervolgens verder kunt uitwerken. Op deze manier zorg je ervoor dat iedereen achter het opgestelde veiligheidsprotocol staat en er een breed draagvlak is om zich aan de zelfbepaalde regels te houden.  

#2. Betrek alle kinderen van de klas erbij

Hiermee geef je alle kinderen in de groep het gevoel erbij te horen. Iedereen bloeit op bij de gedachte dat zijn of haar inbreng ertoe doet en daarmee van invloed is op het geheel. Het besef dat je de veiligheidsregels met elkaar hebt opgesteld, betekent niet alleen dat er een breed draagvlak ontstaat, maar ook dat het gevoel van saamhorigheid toeneemt.

#3. Geef het goede voorbeeld

Committeer je als leerkracht aan de opgestelde veiligheidsregels in de klas en leef ze zelf ook na. Houd de regels levend in de klas door er van tijd tot tijd weer even aandacht aan te besteden en te kijken of er misschien aanvullingen nodig zijn. Veiligheid is niet statisch, maar beweegt mee met de  groep. Er zijn situaties denkbaar die het nodig maken dat ze worden aangepast. Denk bijvoorbeeld  aan leerlingen die weggaan of erbij komen. Ook zij mogen hun voorstel doen en zo een bijdrage leveren aan de veiligheid in de klas.

#4. Toon oprechte belangstelling

Iedereen wil gezien en gehoord worden. Ga in gesprek met iedere leerling over wat hem of haar bezig houdt, of wat hem interesseert. Waarom deze regel voor hem zo belangrijk is. Hoe je het beste zou kunnen helpen, of zou kunnen ondersteunen. Hierdoor krijgen je leerlingen het besef dat je hen ziet en ervaren ze van belang te zijn voor jou als leerkracht. Dat je laat zien dat iedereen ertoe doet met zijn angsten, dromen, wensen en talenten.

#5. Geef vertrouwen

Maak duidelijk dat je geen politieagent wilt spelen in de klas, maar dat je ze de verantwoordelijkheid geeft om de regels na te leven. Laat ze ook merken dat je erop vertrouwt dat ze dit aan kunnen. Hierdoor laat je ze voelen dat ze verantwoordelijk zijn voor hun eigen gedrag en daarmee voor de sfeer en de veiligheid in de groep.  

Samengevat betekent dit de volgende 5 tips om verbindende veiligheid te realiseren

#1. Bepaal de veiligheidsregels

#2. Betrek alle kinderen van de klas erbij

#3. Geef als leerkracht het goede voorbeeld

#4. Toon oprechte belangstelling

#5. Geef vertrouwen

 

Mijn vraag aan jou is: Wat herken je en wat ga je de komende 90 dagen inzetten om meer veiligheid in te voeren in je klas? Of heb jij wellicht nog aanvullingen, die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en laat je reactie hieronder.

Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact met me op via karen@karen-wessels.nl of via Linkedin. VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂

Of boek een GRATIS doorbraaksessie. Samen kijken we gedurende een 30 minuten gesprek naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te worden of te blijven.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *