Blog #33 5 manieren om verbindende communicatie toe te passen

Onbewust zijn we vaak heel normatief en denken we in termen van zwart/wit, goed/slecht, of juist/fout. De meesten van ons hebben al jong geleerd om zo te denken en te reageren. Ook al heb je van huis iets anders mee gekregen, als groepsdieren doen we elkaar allemaal na. Zeker als je jong bent.

Op school wordt gedacht in termen van de PopiJopie, de Nerd, de Loser, of de Kakker. Er zijn er vast nog meer, maar ik beperk me even tot deze vier categorieën, waarmee ik als scholier te maken heb gehad. In een fractie van een seconde is het gebeurd en heb je de ander al in een hokje geplaatst. We zijn er dol op, want het maakt alles eenvoudig en duidelijk. Ben je eenmaal als zodanig geclassificeerd, dan is het moeilijk om van dat label af te komen. 

Om die reden heeft de één weinig, of zelfs geen contact met de ander die niet in zijn groep hoort, of wordt zelfs helemaal genegeerd. Dit is vaak het begin van een patroon dat inslijt en onbewust een eigen leven gaat leiden. Het gevolg hiervan is niet alleen dat er geen contact is met de ander, maar ook dat er geen onderling respect is, of dat er sprake kan zijn van een constructieve relatie. Verbinding is dan ook vaak ver te zoeken.

Verbindend communiceren staat tegenover de verwijderende en gewelddadige communicatie, die heel oordelend is. In deze context valt ook het negeren van de ander ook onder geweld. Bij verwijderende communicatie leg je de verantwoordelijkheid van jouw gevoelend bij de ander. ‘Ik ben chagrijnig, omdat jij te laat bent op onze afspraak.’ Deze manier van denken hebben we vooral vanuit onze opvoeding en cultuur mee gekregen.

  1. Wanneer je dit op een verbindende manier wilt zeggen dan beschrijf je de situatie wel, maar op een objectieve manier en in harmonie met je waarden of behoefte.  ‘Vanochtend ben je te laat op onze afspraak gekomen. Dat vind ik heel vervelend, want ik hou ervan als mensen op tijd komen. Ik word daar chagrijnig van. Ik zou graag willen dat je de volgende keer op tijd bent.’
  1. Voor velen onder ons is het moeilijk om onze gevoelens onder woorden te brengen. Verbindend communiceren is als het leren van een nieuwe taal, namelijk spreken vanuit je eigen gevoelens en behoeften. Bij verbindende communicatie ligt met name hierop de nadruk. Door je eigen gevoel uit te spreken, spreek je het gevoel van de ander aan. Ga jezelf maar na, als iemand tegen je zegt dat die blij is je te zien, dan voelt het direct heel anders dan wanneer diegene alleen maar ‘hallo’ tegen je zegt.
  1. Hoe fijn is het niet om te leren om aan je gevoel woorden te geven en daarmee de ander op hartniveau aan te spreken? Wat doet dat met jou, maar ook met de ander? Hoe veel makkelijker wordt het niet om in gesprek te gaan met elkaar, ook al ben je het onderling niet eens. Je spreekt niet vanuit een verwijt met de ander, maar je houdt je eigen gevoel en behoefte voor ogen. 
  1. Zo blijf je dicht bij jezelf en geeft daarmee ruimte aan de ander om in contact met jou te komen en er een open communicatie mogelijk is, zonder gevoel van angst voor verwijten of straf, maar met het gevoel dat er rekening met je gehouden wordt. Op zo’n manier bouw je een duurzame relatie op waarin wederzijds respect vanzelfsprekend is.
  1. Heel prettig en eenvoudig toe te passen in een omgeving waar we moeten samenleven of samenwerken door iedereen die zich meer bewust wil zijn van zijn of haar rol in het communicatieproces.

Daarom zet ik de 5 manieren hoe je verbindende communicatie kunt toepassen voor je op een rij:

 

# 1. Ga uit van de objectieve (conflict) situatie

# 2. Leer te spreken vanuit je gevoel

# 3. Spreek de ander aan op hartniveau

# 4. Wees duidelijk in wat je precies wilt

# 5. Word je bewust van je rol in het communicatieproces

 

Nu is mijn vraag aan jou is: Wat herken je en wat ga je de komende 90 dagen inzetten om je talent te ontdekken? Of heb je misschien nog aanvullingen, die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en laat je reactie hieronder achter.

Ik waardeer het enorm als je deze blog zou willen delen met jouw relaties op Linkedin, zodat meer leerkrachten geholpen kunnen worden.

VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂 Hopelijk zien we elkaar snel!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *