Blog #32 5 manieren om je blinde vlek te herkennen
‘Je bent nooit te oud om te leren’ zeggen we altijd, maar doen we dat ook? Of gaan we op zelfde voet voort waarop we gewend zijn te functioneren? De verbazing van sommigen onder ons als ze zich realiseren dat wat ze zeggen of doen misschien niet zo slim of zelfs contraproductief is, is groot. Zelfs het feit dat ze gewezen worden op een blinde vlek kunnen ze zich niet goed voorstellen, of zelfs niet verdragen.
Bewustwording van eigen gedrag en impact wordt nogal eens onderschat.’ Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is’ maar dat ontslaat je nog niet van de verplichting om af en toe eens te reflecteren op je houding en gedrag. Maar hoe doe je dat precies?
Stel je bent opgevoed vanuit het idee dat je gehoorzaam moet zijn aan je leidinggevende. Misschien ben je wel iemand die de ingeslagen weg blijft volgen, ook al blijkt dit een doodlopende weg te zijn. Gewoon omdat je een doorzetter bent. Of je hebt het hart op de tong en flapt er alles uit, zonder rekening te houden met wat het effect is op de ander. Hierdoor maak je het niet alleen moeilijk voor je omgeving, maar zeker ook voor jezelf.
Daarom vind je hieronder 5 stappen die je helpen om je blinde vlek te herkennen.
1. Check je overtuiging
Probeer voor elke overtuiging die blijkt uit je gedrag te kijken in hoeverre deze je ontwikkeling in je identiteit dient, of juist belemmert. Bekijk ook in hoeverre een overtuiging nog logisch voor je is. Als je ooit eens besloten hebt dat strijd leveren noodzakelijk is, dan zal dat op dat moment voor jou nodig zijn geweest. Misschien is je situatie inmiddels veranderd en is strijd helemaal niet meer nodig.
2. Kijk naar wie je bent of wilt zijn
Het bijzondere van overtuigingen is dat ze niet altijd passen bij wie je bent. Overtuigingen doe je soms al heel vroeg in je leven op en kun je heel lang bij je houden. Het is daarom belangrijk om regelmatig te kijken of jouw overtuigingen nog wel bij je passen. Of ze nog wel voor je werken. En of je ze niet beter kunt vervangen door andere overtuigingen. Daarvoor is het belangrijk om te kijken naar wie je bent, of misschien wel wie je wilt zijn.
3. Vervang ongewenste overtuigingen
Vooral als je goed bent in je werk of je vak, maar je functioneert niet lekker in je team. Dat gaat een hele tijd goed, maar op een gegeven moment gaat dat toch een rol spelen in de onderlinge verhoudingen, wat weer effect heeft op het totale functioneren van de groep. Vaak is dat het moment dat het begint te knijpen en er irritaties ontstaan. Dan is het fijn dat er mensen zijn die het lef maar ook de tact hebben om dit bespreekbaar te maken. In zo’n proces ben je ongetwijfeld al een aantal dingen tegengekomen die je niet wilt. Als je daar ook daadwerkelijk iets aan wilt doen, dan is het belangrijk om dit uit te spreken en te zeggen dat je zaken wilt veranderen door dingen die je wél wilt.
4. Vervang je ongewenste gedrag
Aan de hand van je nieuwe overtuigingen kun je nu ook nieuw gedrag bedenken. Een duidelijk voorbeeld is ‘zonder nadenken ‘ja’ zeggen’. Dit wil je niet meer. Gewenst gedrag kan zijn: tijd vragen om erover na te denken. Stel jezelf de situatie eens voor. Bedenk eerst hoe het ging en daarna hoe je had gewild dat deze situatie zou gaan. Verander hierin niets aan het gedrag van de ander, maar kijk alleen naar je eigen gedrag. Hierdoor weet je steeds beter hoe je hier wél op wilt reageren.
5. Pas je resultaten toe in de praktijk
Zelfreflectie is de eerste stap, maar het is belangrijk om te blijven oefenen. Bedenk dat het niet erg is om af en toe in het oude gedrag te vervallen, maar wees je daarvan wel bewust en spreek dat uit naar je omgeving. Op die manier laat je anderen zien waar je voor staat, wat je wilt veranderen. Dat kan ook weer positieve gevolgen kan hebben voor hun gedrag.
Samengevat de 5 manieren om je blinde vlek te herkennen nog even op een rij:
#1. Check je overtuigingen
#2. Kijk naar wie je bent of wilt zijn
#3. Vervang je ongewenste overtuigingen
#4. Vervang je ongewenste gedrag
#5. Pas je resultaten toe in de praktijk
Nu is mijn vraag aan jou is: Wat herken je en wat ga je de komende 90 dagen inzetten om je talent te ontdekken? Of heb je misschien nog aanvullingen, die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en laat je reactie hieronder achter.
Ik waardeer het enorm als je deze blog zou willen delen met jouw relaties op Linkedin, zodat meer leerkrachten geholpen kunnen worden.
VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂 Hopelijk zien we elkaar snel!
‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’
0 reacties