Blog #1 5 manieren om in contact te blijven met jezelf

Waarom is dit onderwerp belangrijk? De reden is omdat er iedere dag zoveel gebeurt waar jij en ik geen invloed op hebben, er zoveel keuzes genomen moeten worden, stretchmomenten zijn, dat het fijn is te weten hoe je weer terug te kunt gaan naar jezelf.  

Ieder moment van de dag voelen wij emoties. Grotendeel onbewust, maar soms komt er een emotie naar boven drijven die we niet kunnen negeren. Nu ik dit opschrijf, realiseer ik me dat ik spanning voel om dit helder en duidelijk voor je op te schrijven.  

Weet je dat alle informatie die we ontvangen over een bepaalde gebeurtenis al is gefilterd? Eerst door onze zintuigen, daarna door ons primitieve en emotionele brein en daarna via onze filters van overtuigingen en betekenis die we eraan geven.  

Als het positieve emoties zijn, staan we er graag bij stil om van te genieten. Maar als het negatieve emoties zijn dan willen we er zo snel mogelijk van af. Terwijl juist die emoties ons zoveel waardevols te vertellen hebben.  

Soms beschouwen we bepaalde gevoelens als onacceptabel en weigeren we ze in de ogen te kijken. Bijvoorbeeld jaloezie. Diep van binnen weet je dat je jaloers kunt zijn, maar je ontkent het. Vreemd toch dat je steeds vaker met ‘jaloerse’ mensen te maken hebt? Herken je dat?

Het is belangrijk dat je je emoties accepteert zoals ze zijn. Er zijn geen slechte emoties. Wat je ook voelt, het geeft je waardevolle informatie over jezelf. Maar onthoud een ding; je bent niet je emoties!  

Je kunt bewust kiezen hoe je je wilt voelen wanneer er iets gebeurt en hoe je daarop wilt reageren. Je kunt je emoties zelfs heel bewust gaan sturen. Hoe je dat kunt doen, vertel ik je graag hieronder.   

 TIPS 

#1

Observeer je gedachten en gevoelens Iedere keer als je een emotie voelt waar je je niet comfortabel bij voelt, vraag jezelf dan eens af: ‘Wat heeft dit gevoel me te zeggen? Waar komt dit vandaan? Neem hiervoor rustig de tijd. Observeer je gedachten en gevoelens die komen en gaan, zonder ze te veroordelen. Dit zorgt voor afstand van de situatie, waardoor je beseft dat je meer bent dan je gedachten en emoties alleen.  

#2 Gebruik je verbeeldingskracht

Wanneer je iets moet doen wat je moeilijk vindt, bijvoorbeeld “nee” zeggen en/of je grenzen stellen. Het kan van alles zijn. Kijk dan naar de beelden die in je opkomen. Bekijk deze van een afstand en maak de afstand steeds groter. Hoe meer afstand je ervan neemt hoe kleiner en vager het beeld wordt. Zet nu een groot scherm voor je ogen en projecteer daarop een moeilijke situatie helemaal in kleur. Maak er een prachtige film van met jezelf in de hoofdrol, die in dit geval, duidelijk z’n grens heeft aangegeven en zich daardoor sterk voelt.

#3 Visualiseer  

Het is belangrijk dat je je emoties accepteert zoals ze zijn. Projecteer ze niet op anderen, maar kijk bewust naar hoe je ze herkent en ervaart. Wanneer je last hebt van negatieve beelden en angsten voordat je ergens aan moet beginnen, zoals spreken voor een grote groep, herken misschien wel dat je bij voorbaat al overvallen wordt door de angst dat alles misgaat. Dat je je tekst vergeet, de techniek je in de steek laat, of allebei tegelijk. Deze angst haalt je emotioneel enorm onderuit en ondermijnt je zelfvertrouwen. Neem een voorbeeld aan topsprinters. Zij zien iedere stap voor zich en beleven in de race in hun hoofd.  

#4 Evalueer jezelf  

Zelfreflectie is een moment waarop je jezelf een spiegel voorhoudt en kritisch naar jezelf kijkt. De aanleiding is meestal een situatie die anders is verlopen dan je had gehoopt en waarin je anders had willen handelen. Je vraagt je af hoe dit zo gekomen is. Het kan gaan over je functioneren in je werk, in je relatie, of in situaties die moeilijk voor je zijn. Zelfreflectie gaat niet alleen over wat je denkt en voelt, maar ook hoe je reageert en je gedraagt. Je zou het een ´zelfevaluatie´ kunnen noemen die je inzet om bepaalde situaties beter te kunnen hanteren voor nu en in de toekomst. 

#5 Houd een dagboek bij

Om meer bewustzijn te creëren over je emoties, is het heel zinvol om een dagboek bij te houden. Neem iedere morgen vijf minuten te tijd om kort op te schrijven met welk gevoel je bent opgestaan, of welke hobbel je moet nemen. Dit zorgt er al voor dat je met een zekere mate van afstand je gevoelens kunt uitdrukken. Bovendien geeft het je ook inzicht in bepaalde emotionele patronen die je laat zien, of hoe je reageert in bepaalde situaties. Hierdoor wordt je meer en meer bewust van wie je bent.   

 

Wat neem je mee uit deze blog? Welke lessen leer je, of spreken je aan?

Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact met me op via karen@karen-wessels.nl of via Linkedin. VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂

Of boek een GRATIS doorbraaksessie. Samen kijken we gedurende een 30 minuten gesprek naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te worden of te blijven.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *