Blog #25 5 Manieren om bij jezelf te komen

De vraag die ik vaak te horen krijg, is wat bedoel je precies met communiceren vanuit het contact met jezelf? ‘Ik ben toch in contact met mezelf? Hoe kan ik anders functioneren en doen wat ik doe?. Voor mij was het ook vanzelfsprekend en ik was van mening dat ik heel goed wist wat ik deed en voelde, maar niets bleek minder waar.

Confrontatie

Een schokkende ervaring in mijn leven, zorgde er jaren geleden voor dat ik niet meer op mijn gevoel durfde te vertrouwen en ik realiseerde me dat ik niet zo goed in contact stond met mezelf als ik dacht. Mijn leven had meer in het teken van moeten gestaan en dat is vooral het werk van de ratio. Een harde confrontatie met mezelf en daarom aanleiding om stap voor stap het contact met mijn gevoel en dus met mijzelf te herstellen.

De 5 manieren die mij hierbij enorm geholpen hebben, zet ik hieronder kort uiteen.

#1. Vervang het woord ‘moeten’ door ‘willen’

 De simpele opmerking destijds van een coach die me zei dat ik het woordje ‘moeten’ beter kon inruilen voor het woord ‘willen’ opende een nieuw bewustzijn. In feite draagt het woord ontmoeten al het begrip in zich; niet meer moeten. Voor mij reden om ‘moeten’ uit mijn vocabulaire te schrappen. Dat was een eerste stap.

#2. Train jezelf in het ‘willen’

Niet eenvoudig, want  van jongs af aan was ik zo gewend aan het begrip ‘moeten’. De lat lag altijd hoog, voor mezelf en daardoor ook voor mijn omgeving. Dat was mijn aangeleerde norm. Het was nodig om mezelf daarvan bewust te zijn en te blijven. Eerst oefende ik met mijn familie door mezelf af te vragen ‘Wil ik dit wel?’. Iedere keer dat je jezelf deze vraag stelt, kom je dichterbij je gevoel.

#3. Denk in termen als ‘verlangen’

Vind je het lastig om duidelijk te weten wat je wil, vraag jezelf dan ten eerste af wat je NIET wilt. Door meer in begrippen als verlangen te denken, ervaar je vanzelf meer duidelijkheid om ergens ’ja’ of ‘nee’ tegen te zeggen.

#4. Visualiseer je opties

Er is altijd nog zoiets als gezond verstand, maar wanneer je voor een belangrijke keuze staat, maar je kunt niet kiezen uit bijvoorbeeld twee banen die je zijn aangeboden, schakel dan je ratio even uit en visualiseer de situatie. Sluit dan je ogen en voel hoe het is in de baan vlakbij, met al het gemak en comfort maar net iets minder uitdagend, of de baan een uurtje reizen, maar met meer potentie. Wat voelt fijner? Je lichaam geeft het antwoord.

#5. Vertrouw je onderbuikgevoel

Als kind heb je geleerd om je netjes te gedragen en geen gekke dingen te zeggen in gezelschap. Maar kinderen zijn heel eerlijk en zeggen wat ze zien en/of voelen, alleen we leren ze al jong af om het daarover te hebben. Zo stond ik ooit met een vrouw te praten, die ik niet goed kende, maar vroeg om me te helpen met het organiseren van een jeugdtoernooi. Eenmaal thuis zei mijn dochter dat ze dat helemaal geen aardige mevrouw vond. Op mijn vraag waarom, antwoordde ze, ‘omdat ik dat zo voel.’ Ook ik vond haar niet echt leuk, maar ze was wel goed in organiseren. Alleen, achteraf heeft ze wel gelijk gehad. Wie was er uiteindelijk meer in contact met zichzelf? Ik niet!

Kort samengevat komen de 5 manieren om bij jezelf te komen hierop neer:

#1. Vervang het woord ‘moeten’ door ‘willen’

#2. Train jezelf in het ‘willen’

#3. Denk in termen als ‘verlangen’

#4. Visualiseer je opties

#5. Vertrouw je onderbuikgevoel

Nu vraag ik je: Wat is voor jou herkenbaar en wat ga je de komende 90 dagen inzetten om beter bij je jezelf te komen en te blijven? Of heb jij nog aanvullingen, die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en geef je reactie hieronder.

Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact met me op via karen@karen-wessels.nl of via Linkedin. VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂

Of boek een GRATIS doorbraaksessie. Samen kijken we gedurende een 30 minuten gesprek naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te worden of te blijven.

Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *