Blog #22 5 Fatale gevolgen van een Zonnekoningcultuur
Je begrijpt vaak niet hoe het mogelijk is, maar de media staan inmiddels bol van de schandalen, zoalsĀ ontsporingen in de financiĆ«le sector, misstanden in de zorg, in het onderwijs, het milieu, gekonkel in de politiek en ga zo maar door.
Hoe verschillend de schandalen ook zijn, de oorzaken zijn vaak gelijk, namelijk te weinig tegenspraak, of een gesloten cultuur waarin niemand de leiding durft aan te spreken op fout gedrag. Redenen waardoor het gedrag alleen maar erger wordt met als gevolg: Zonnekoningen!
Een extreem voorbeeld hiervan las ik in een artikel over de crash van een Koreaans vliegtuig. Kort gezegd bleek uit de rapportage van de zwarte doos dat de co-piloot herhaalde malen zijn collega-piloot had gewezen op een gevaarlijke situatie. Toen deze de dreiging ontkende, zweeg de co-piloot, met fataal gevolg kun je wel zeggen.
Hier zie je welke rol hiĆ«rarchie kan spelen. Cultuur wordt onder andere bepaald door de mate van machtsafstand. In onze cultuur hebben wij niet zoveel op met hiĆ«rarchie en/of mensen die zich boven ons verheven voelen. Desondanks is openheid vaak nog ver te zoeken ook al zegt men: āBij ons staat de deur altijd openā. De gevolgen zijn er niet minder om en op den duur kunnen deze in zekere zin ook fataal zijn voor het voortbestaan van een organisatie.
Hieronder zet ik 5 fatale gevolgen van een Zonnekoningcultuur voor je op een rij:
#1 āDe deur staat altijd openā betekent in de praktijk nog niet dat men echt aanspreekbaar is en er sprake is van een open cultuur. Openheid vereist ook dat mensen zich vrij voelen om tegenspraak te geven. Zij doen dit niet wanneer ze vermoeden dat ze hier achteraf op afgerekend worden. Ze houden hun mond, maar gaan ondergronds en beklagen zich hierover bij elkaar en veroorzaken daarmee een negatieve werksfeer.
#2Ā Wanneer er iets speelt in organisaties, maar er wordt niet geluisterd naar degenen die waarschuwen dat een bijvoorbeeld een bepaalde samenwerking niet goed gaat in het team en de Ā waarschuwingen worden gebagatelliseerd, dan ontstaat er een hele onveilige werksfeer.
#3 Ā Je kent allemaal wel het gevoel dat je een goed idee hebt waar je heel enthousiast over bent, maar dit in het eerstvolgende overleg wordt afgeschoten zonder opgaaf van reden. Je voelt je niet serieus genomen, maar dat niet alleen, je voelt je als mens miskent. Je kijkt wel uit om nog eens je nek uit te steken en houdt je ideeĆ«n voortaan voor je.
#4 Je mensen letterlijk en figuurlijk onderwaarderen. Ze niet belonen voor wat ze eigenlijk zouden moeten verdienen en hen niet de waardering geven die ze nodig hebben om gemotiveerd te blijven. Gevolg is dat ze vertrekken, of negatief over de organisatie gaan praten. Dit gaat ten koste van het imago van je organisatie.
#5Ā Voorbij gaan aan negatieve voorvallen en/of situaties die gebeurd zijn. Deze niet adresseren of zelfs uitpoetsen en van mening zijn dat alle onwenselijke zaken op deze manier vanzelf overgaan. Dit werkt als een boemerang en komt vroeg of laat weer bij je terug op een moment en een manier die je niet kunt voorzien.
Samengevat nogmaals deĀ 5 fatale gevolgen van een Zonnekoningcultuur:
#1Ā CreĆ«ert een negatieve werksfeer
#2 Ā Veroorzaakt onderlinge onveiligheid
#3Ā Zorgt ervoor dat goede ideeĆ«n worden niet meer gedeeld
#4 Ā Tast het imago van de organisatie aan
#5Ā Werken als een boemerang
Nu vraag ik je: Wat is voor jou herkenbaar en wat ga je de komende 90 dagen doen om dit te doorbreken? Of heb jij nog aanvullingen, die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en geef je reactie hieronder.
Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan contact met me op via karen@karen-wessels.nlĀ of via Linkedin.Ā VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn š
Of boek een GRATIS doorbraaksessie. Samen kijken we gedurende een 30 minuten gesprek naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te worden of te blijven.
Dank je wel voor het lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!
āIn contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonieā
0 reacties