Blog #30 5 eenvoudige strategieën om je talent te ontdekken

Wat voor de één heel gewoon is, is voor de ander iets heel bijzonders. Zo heb ik tijdens mijn vakantie twee mensen ontmoet die van hun talent hun beroep hebben gemaakt. Bevlogen mensen die hun droom hebben waargemaakt. Voor hun de normaalste zaak van de wereld, voor mij heel bijzonder. Daarom gaat mijn blog over hoe je talent kunt ontdekken bij je zelf of een ander.

Ze vertelden tien jaar geleden te zijn geëmigreerd naar een klein gehucht in Zuid-Frankrijk om daar hun droom te verwezenlijken; het opzetten van een kleinschalig vakantiecentrum voor mensen met een beperking. Zij als ervaren verpleegkundige en hij als allesbouwer. De 17e eeuwse hoeve die ze nu bewonen, heeft hij helemaal weer in de oorspronkelijke staat weer opgebouwd, met originele materialen en oude technieken, maar voorzien van alle moderne voorzieningen en comfort voor hun gasten. Een reuzenkarwei, maar voor hem is het gewoon lekker werk.

Goed kijken en luisteren

Bij een kop koffie vertelt de man verder dat hij het als jongen al leuk vond om met zijn handen te werken en dingen te maken. Al snel merkte hij dat hij wat hij zag zijn handen konden maken. ‘Goed kijken en dan nabouwen.’ Voor hem de normaalste zaak van de wereld, maar dat is het natuurlijk niet. Hier kun je wel spreken van een bijzonder talent. Niet verwonderlijk dat hij een bloeiende praktijk als ‘allesbouwer’ heeft gehad. Eerst in Nederland en nu in Frankrijk. Alleen, één ding: hij heeft nog steeds moeite met de Franse taal.

Zij echter, heeft lang in de zorg gewerkt in Nederland. Daardoor weet ze hoe ze met mensen met een beperking moet omgaan en beschikt ze over prima sociale vaardigheden. Bovendien heeft ze taal altijd leuk gevonden. Inmiddels spreekt ze vloeiend Frans. ‘Gewoon door goed te luisteren en daarna zelf proberen het zo goed mogelijk uit te spreken.’ Inmiddels zit ze in de gemeenteraad van hun woonplaats en is ze aanspreekpunt voor alle instanties in de omgeving en uiteraard voor haar gasten.

Focus op je sterke kant

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen met een talent geboren wordt, alleen is het niet altijd duidelijk waar je talent precies uit bestaat. Hoe kom je daar nu achter? Ons onderwijs is vooral gericht op kennis ontwikkeling en er wordt vooral gestuurd op datgene wat nog niet goed gaat. De focus ligt op wat fout gaat en wat beter moet. Focus in plaats daarvan zelf eens op wat je al goed af gaat, want daar zit het em in.

Weet wat je leuk vindt

Bovendien is het veel belangrijker om te denken en werken vanuit mogelijkheden. Te onderzoeken waar je mogelijkheden liggen en wat je inzet om het beste in jezelf naar boven te halen. Wanneer je talenten niet kent of herkent, hoe wil je jezelf dan kunnen ontplooien en verder ontwikkelen? Ga op zoek wat jou zo uniek maakt. Waar ligt je kracht? Wat gaat je gemakkelijk af? Wat vind jij leuk om te doen? Wanneer je je talenten kent, voel je je sterker, heb je meer zelfvertrouwen en energie en dat straal je uit.

Wat zet jou in actie?

Er zijn veel drijfveren die ervoor zorgen dat we doen wat we doen, maar in hoeverre ben zijn we ons  daar bewust van? Ben je bijvoorbeeld heel actief en voel je je lekker als je zinvolle dingen hebt gedaan, of laat je graag zien waar je goed in bent en ga je graag de competitie met anderen aan? Ben je een echte doorzetter en stop je niet voordat je je doel bereikt hebt? Bedenk eens welke eigenschap jij gebruikt om dat te doen wat je graag wilt bereiken?

Leer je eigen gebruiksaanwijzing lezen

Alleen, wanneer je talenten niet worden opgemerkt word je belemmert in je ontwikkeling. Als je weet wat je talent is voel je je zeker, energieker en gaat je ontwikkeling een stuk sneller en behaal je betere resultaten. Vaak is het een combinatie van dingen die je leuk vindt en goed kunt. Zoals geduldig zijn en het leuk vinden om miniatuurtekeningetjes te maken. Je zou kunnen zeggen dat wanneer je je eigen talenten leert kennen, je eigen gebruiksaanwijzing leert lezen! Waarom wel weten hoe je telefoon werkt, maar niet hoe jezelf in elkaar zit?

Daarom zet ik nog even deze 5 eenvoudige strategieën om je talent te ontdekken op een rij:

#1. Goed kijken en luisteren

#2. Focus op je sterke kant

#3. Weet wat je leuk vindt

#4. Wat zet jou in actie?

#5. Leer je eigen gebruiksaanwijzing lezen

 

Nu is mijn vraag aan jou is: Wat herken je en wat ga je de komende 90 dagen inzetten om je talent te ontdekken? Of heb je misschien nog aanvullingen, die ik niet genoemd heb? Laat het me weten en laat je reactie hieronder achter.

Ik waardeer het enorm als je deze blog zou willen delen met jouw relaties op Linkedin, zodat meer leerkrachten geholpen kunnen worden.

VOEG me gerust toe aan je netwerk op LinkedIn 🙂 Hopelijk zien we elkaar snel!

‘In contact zijn en verbinden is de sleutel tot harmonie’

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *